Sport

Olykor 650 liter üzemanyag sem elég

Az első Dakar-szünnap mindig jókor jön. Versenyzõ és gép is várja, hiszen hét nap után és ugyanennyi elõtt, szükség van a szusszanásra.

Darázsi “hazaért” a kamionnal

Technikai szempontból nélkülözhetetlen a szünnap, méghozzá azért, mert nemcsak a versenyzõk, a jármûvek is “elfáradnak” a gyötretésben – ilyenkor van idő õket egy kicsit helyrepofozni.

Az Opel Dakar Team-nél sem volt ez másképp. Amíg a versenyzõk, Szalay Balázs és Bunkoczi László megpróbáltak pihenni, addig a szervizesek serényen dolgoztak (igaz, annyi engedményt azért õk is tettek, hogy nem hatkor, csak nyolckor ébredtek), hogy újjáépítsék az Opel Antarát, amely bizony megszenvedte az elmúlt napokat.

Fõleg a szombatit – ami az idei Dakar eddigi legnehezebb napja volt.  Szalay Balázs bement a városba, hogy szétnézzen egy kicsit. “A Dakar során a sivatagon és a hegyeken kívül nem sokat látunk, nem érintkezünk a helyi emberekkel, ezért szerettem volna megnézni, hogy miként élnek errefelé” – mondta a 11. sivatagi show-ján induló magyar versenyzõ.  A fiúk meg dolgoztak.

A kamionos Darázsi Zsoltnak, aki nagy tettet hajtott végre éjszaka egy kicsit hosszabb pihenõt engedélyezett a csapa. A versenykamion pilótja helyi idõ szerint hajnali fél háromkor célba hozta a kamiont – ami pedig nem volt könnyû. Úgy éjfél tájban ugyanis a sportbírók azt tanácsolták, senki se vágjon neki éjszaka az utolsó húsz kilométernek, mert hatalmas homokhegyek állták a mezõny útját. Nos, Darázsi nem fogadta meg a tanácsot.


“Egy ideig együtt botorkáltunk a többiekkel, de azután magunkra maradtunk és saját nyomot követve mentünk a cél felé. Nem volt könnyû, mert az alkatrészektõl olyan nehéz a MAN, hogy nemigen akart felmenni a magaslatokra. A végén meg már azért is izgulni kellett – bár hatszázötven litert tankoltunk, hogy ki ne fogyjon az üzemanyag. Végül azt a megoldást választottuk, hogy a két tankból egybe folyattuk át a gázolajat, hogy ne lehessen gond. Nem volt, de azért maga a szakasz eléggé fárasztó volt”
– idézte fel az éjszakai kalandot Darázsi.

A Sebestyén Sándor, Bognár József kettõs is célba ért, úgyhogy mindhárom magyar egység folytatja a száguldást a Dakar-rali más odik nagy menetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik