Sport

Söpört a Volán az EBEL-ben

A Sapa Fehérvár AV19 együttese a szezon során negyedszer győzte le a Grazot az osztrák hokiligában. Ezúttal 6-3-ra.

Pénteken az a Graz látogatott Székesfehérvárra, amelynek ebben a szezonban nem sok babér termett mieink ellen: a Sapa Ausztriában kétszer tudott nyerni (3-2-re és 4-2-re), a koronázó városban pedig egyszer (6-3-ra), akkor a triplázó Sofron István volt a Fehérvár legjobbja.

Tizenkilenc másodperc – ennyi pörgött le az órából, mikor már talpon volt a szép számú publikum Derek Ryan találatát követően. A kiegyenlített első harmadban itt is, ott is akadtak helyzetek, majd mikor már mindenki a szünetre készült, Brett Lysak avatta fel Bálizs Bencét, így 1-1-ről folytatták a csapatok.

A második harmadban a vendégek fokozatosan kezdték átvenni a játék irányítását, ám ekkor jött Vas Márton, a harmadvonaltól vezette egy kicsit a korongot, majd Fabian Weinhandl karja alatt a hálóba lőtt. Bő három perccel tovább nőtt a különbség, Láda Balázs szerezte meg első gólját az EBEL-ben egy felső sarokba vágódó lökettel.

A harmadik harmad elején hatalmas esélye volt arra Kevin Primeu legénységének, hogy eldöntse a mérkőzést, mivel a magyar gárda kettős emberfórban rohamozhatott, gólt azonban csak szimpla emberelőnyből sikerült szerezni, Palkovics Krisztián kotort a kapuba egy lecsorgót. A 47. percben Dustin van Ballegooie egy felsősarkos lökettel újra nyílttá tette a meccset, ettől vérszemet is kapott a 99ers, Brunyának kellett többször is védenie. A túloldalon aztán Ladányi Balázs lőtt szép gólt előnyből, 5-2-ről várhattuk az utolsó tíz percet.

A graziakat mindez nem vette vissza, minden mindegy alapon mentek előre, Zdenek Blatny pedig újra kettőre csökkentett a két együttes közti különbséget – izgalmas hajrára volt kilátás. A folytatásban a sapa előtt adódtak nagyobb lehetőségek, majd egy kiugrás után Sofron lőtt magabiztosan a hálóba, eldöntve az összecsapást, 6-3-ra nyertek a Fehérvári Ördögök.

A Fehérvár így hazai pályán javította ki a klagenfurti fiaskót, ráadásul a csapat történetében először fordult elő, hogy egy alapszakaszt hibátlanul hozott le egy osztrák gárda ellen – négyszer is legyőzte a Sapa a Grazot, ezt hívják söprésnek. Nem mellesleg a Volán nagyot lépett a kitűzött cél felé, vagyis, hogy a legjobb hat között zárja a bajnokság reguláris szakaszát.

A mérkőzés alatt érkezett egy örömhír is, a Sportklub visszakerül a T-Home kínálatába szombattól. A szurkolók az első körben összesen 2400 eurót gyűjtöttek össze a klubnak, melyet a héten 3 ezer euróra bírságoltak.

Eredmény – EBEL, alapszakasz
Sapa fehérvár AV19 – Graz 99ers 6-3 (1-1, 2-0, 3-2)
A magyar csapat gólütői: Ryan (1.), Vas (34.), Lada (37.), Palkovics (43.), Ladányi (50.), Sofron (57.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik