Sport

Szalayék törnek előre a Dakaron

A Szalay Balázs és Bunkoczi László alkotta kettős a 29. leggyorsabb idő alatt teljesítette a viadal ötödik szakaszát.

Az összetett élén nem történt változás, továbbra is az erőpróba élő legendája, a Minivel versenyző Stephane Peterhansel vezet, azonban újra megkapta a nyakára csapattársát, Krzysztof Holowyczot. A lengyel újra szép teljesítménnyel rukkolt elő és leggyorsabbként tudta le a Chilecito és Fiambalá között húzódó etap 177 kilométeres gyorsasági szakaszát – összesen 363 kilométert kell megtenniük az autósoknak és a kamionosoknak, míg motorral 416-ot.

A második ezúttal a szerdán szenvedő Robby Gordon volt a Hummerrel, Peterhansel ért be harmadikként. A címvédő Nasser Al-Attiyahval ezúttal a hűtőrendszer babrált ki, így csak 11. lett, de a 2009-es győztes, a dél-afrikai Giniel de Villiers is elvesztegetett húsz percet a sivatagban.

Örömhír, hogy a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős napról-napra jobban teljesít, ezúttal huszonkilencedikként értek be honfitársaink, akik így az összetettben is előrébb léptek, már a 38-ak. Szalayék ráadásul úgy értek el jó eredményt, hogy a cél előtt körülbelül hatvan kilométerrel leállt az autó:

“Huszonnyolc percet álltunk ott, pedig a szakasz eleje megint nagyon jól sikerült. Bár most a mezőny elejében rajtoltunk, így is sikerült ötöt előzni és remekül haladtunk, amíg meg nem állt az autó. Igazából már a szemünk se rebbent, hiszen tudtuk, mi következik. Vártunk fél órát és újraindultunk. A cél után néhány méterrel aztán újra megállt, még szerencse, hogy csak ötszáz méterre volt a tábor, így be tudtak húzni minket” – mondta Szalay a csütörtöki napot követően.

“Homokos, nehéz szakasz volt, s bár igazán komplikált dűnéket nem kellett megmászni, éppen elég volt, hogy a homokban fel-le autóztál a dűnéken, és sohasem tudtad, mi vár rád a következő mögött. Ilyenkor hiába nem magasak a homokdombok, a kiszámíthatatlanságuk megnehezíti az ember dolgát. Ám azt kell mondanom, még így is, a bosszantó veszteglés ellenére is nagyon élveztem a szakaszt.”

Sebestyén Sándorék 98-ként teljesítették a szakaszt.

A motorosoknál a francia Cryil Despres az első helyen hozta be a KTM-et szerdán, így az összetettben tovább növelte előnyét spanyol csapattársa, Marc Coma előtt. A harmadik az a Joan Barreda Bort lett, aki a ranglistán tizennégy helyet javított csütörtöki remeklésével.

Pénteken átkel Chilébe a “karaván”, a Fiambala és Copiapo közötti 641 km-es etap vár a résztvevőkre.

Dakar-rali – 5. szakasz
autósok (53 beérkező alapján):
1. Krzysztof Holowczyc (lengyel, Mini) 2:10:51 ó
2. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 1:01 p h.
3. Stéphane Peterhansel (francia, Mini) 3:52 p h.
…29. Szalay (Opel) 1:08:22 ó h.
összetett:
1. Peterhansel 11:58:03 ó
2. Holowczyc 4:18 p h.
3. Nani Roma (spanyol, Mini) 10:39 p h.
…38. Szalay 5:40:35 ó h.
motorosok (72 beérkező):
1. Cyril Despres (francia, KTM) 2:28:33 ó
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 1:41 p h.
3. Juan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 12:42 p h.
összetett:
1. Despres  14:19:00
2. Coma 9:51 p h.
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 47:56 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik