Sport

Magyar világszenzáció

Egy hónapja azt sem tudták, hogy léteznek, most pedig sporttörténelmet írtak. Íme a magyar női hoki csodacsapata!

Egy hónapja kezdődött. A női ifjúsági jégkorong-válogatott november végén Asiagióban egy kvalifikációs torna keretében kijutott a 2012-es divízió 1-es világbajnokságra. Már az is meglepetés volt, hogy szinte az ismeretlenségből minden meccsüket megnyerték. Sok idő nem maradt, mert 2011-12 év fordulóján már Tromsőben találta a csapatot és edzőiket, Gömöri Csabát és Búzás Norbertet.

A norvég városban folytatták a menetelést. Szlovákiát – ahol a jégkorong ugye nemzeti sport – 7-0-ra verték, a tavaly még A csoportos Japánt egy rendkívül szoros meccsen szétlövésben 3-2-re, míg a házigazda norvég válogatottat, amely jó eséllyel hajtott a feljutásra kedden 5-2-re gyalulták jégbe. Így az éppen most kezdődő angolok elleni mérkőzésnek már lényegében nincs tétje, a csapat történelmet írt és feljutott a világelitbe, a 8 csapatos A csoportba!

A játékosként a Ferencvárosban pallérozódó, majd egy-egy szezont az Újpestben és a Dunaújvárosban is lehúzó szövetségi kapitányt a britek elleni mérkőzés előtt kaptuk telefonvégre.

“Óriási siker ez számunkra! A sapporói után valószínüleg tromsői csoda néven fogunk bevonulni a magyar hoki történelembe, hiszen magyar csapat igen ritkán jár ebben a magasságban. Rendkívül tehetséges társasággal dolgozhatunk együtt Búzás Norbert kollégámmal. Olyannal, amely alapját adhatja egy sikeres felnőtt válogatottnak is, amely ha így folytatja, akár olimpiára is kijuthat.


Tudtuk előre, hogy itt nem adnak könnyen semmit. Négy-öt hasonlóan erős csapat érkezett erre a tornára: Ausztria, az A csoportból érkezett Japán, a házigazda Norvégia, de én ide sorolom a szlovákokat is, akiknek most valamiért nem jött ki a lépés (szomszédaink eddig négyből négy mérkőzést veszítettek el és az utolsó helyen zárják a vb-t – a szerk.), illetve természetesen mi magunk.

Még fel sem fogtuk igazán ezt az egészet, kedden későn ért véget a mérkőzésünk, szerdán pedig még játszunk egyet a britek ellen. Szeretnénk ezt a mérkőzést is megnyerni, hogy világbajnokként veretlenül zárjuk a tornát. Nem akarok nagy szavakat használni, de ez mindenképpen sporttörténelmi pillanat a női jégkorongban, de talán a férfiaknál is, ott is ritkán jutunk be az elitbe.

Egy pazar akció a szlovákok ellen:

Gömöritől azt is megkérdeztük, hogy már kint Norvégiában elkezdi-e a csapat az ünneplést, vagy Magyarországon lesz a buli:

“Ugye itt még sorra mennek a mérkőzések, majd csütörtökön már utazunk haza. Még össze kell pakolnunk, a jégkorongban pedig tudjuk, mennyi felszerelés van. Úgy tudjuk, otthon szervezkednek, talán már pénteken az EBEL-meccsen ünnepelnek majd minket. Mindenesetre nagy most az érdeklődés irányunkba.”

A magyar lányok egyébként rendesen kitettek magukért, a pontok (Huszák Alexandra és Gasparics Fanni), a gólok (Huszák és Kiss Andrea) és az asszisztok (Gasparics) terén, illetve a plusz-mínusz mutatóban (Medgyes Dorottya és Pintér Lili) is honfitársaink vezetik a vonatkozó listákat, de a kapuban Németh Anikó is remekelt ugyanis eddig bő 92 százalékos védési hatékonysággal látta el a feladatát – és még egy találkozó hátra van.

FRISSÍTÉS: Azóta lejátszották a britek elleni mérkőzést is, a mieink egy újabb nagy csatát tudtak le sikerrel és 5-3-ra verték a szigetországiakat, így hibátlanul zárták a világbajnokságot!

Olimpiai előselejtezőt ért a vb-cím
Azután, hogy a magyar U18-as női jégkorong-válogatott a divízió I-es vb megnyerésével felkerült a világ legjobb nyolc együttese közé, a felnőtt csapatot benevezte a magyar szövetség (MJSZ) a 2014-es szocsi olimpia idén novemberben esedékes előselejtezőjére.

Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára kifejtette, hogy amíg a jelenlegi felnőtt csapat alapemberei 14 éves koruk után ismerkedtek meg a sportággal, addig a most sikeresen szerepelt fiatalok már egészen kiskorúk óta hokiznak, és az U18-as válogatottban több 15 éves játékos szerepel.

“Három éve versenyeztetjük a női U18-as válogatottat, a lányok fiú kölyök, serdülő vagy ifjúsági csapatokban szerepelnek, erősödnek, fejlődnek, és van, aki külföldi klubban játszik, míg létezik egy felnőtt magyar női bajnokság is három csapattal. Ez a fiatal csapat sokra hivatott, ezért döntöttünk úgy, hogy a felnőtteket benevezzük az olimpiai előselejtezőre. A nemzetközi szövetség illetékesétől várjuk a választ” – mondta Kovács Zoltán.

Kiemelte azt is, hogy mivel utánpótláscsapat szerepelt most a vb-n, ezért a látványsportokra átirányított társasági nyereségadó (TAO) is bevonható volt a felkészülésbe, utaztatásba, edzőtáborozásra, felszerelésre.

“Csak a mostani norvégiai divízió I-es vb négymillió forintba került, és előtte is vb-selejtezőn kellett részt venni Olaszországban. Nagy segítség volt már most is a TAO” – tette hozzá a főtitkár.

A 2014-es szocsi játékokon nyolc női és tizenkét férfi csapat szerepel. Az előselejtezőket 2012. november 8. és 11. között rendezik. A magyar férfiak házigazdák lesznek, a női helyszínről még nincs döntés. Az előselejtezős győztes vehet részt a 2013. február 7. és 10. közötti selejtezőben, ezek nyertesei jutnak ki a szocsi olimpiára, melyen a férfi ranglista első kilenc, illetve a női rangsor első öt helyezettje, valamint a rendező Oroszország csapata alanyi jogon indulhat.

A magyar női hokiválogatott még soha nem szerepelt olimpián, míg a férfiak legutóbb 1964-ben, Innsbruckban voltak ott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik