Sport

Szalay Balázsék a mezőny végén a trükkös futam után

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs a 64. helyen ért célba a Dakar-rali második szakaszán.

Az Opel Dakar Team párosa sokáig tartotta jó pozícióját (a vasárnapi szakaszeredményének köszönhetően a 22. helyen rajtolt), sőt, előzött is, csakhogy azután fordult a kocka.

“A szakasz közepe táján beértünk a mély homokba, és ott is jól haladtunk, ám a dűnék között felmelegedett az autónk, és az egyik homokdomb aljában egyszerűen megállt” – mondta Szalay Balázs, aki arra gyanakszik, az üzemanyag forrósodott fel, mert nem volt más hibára utaló jel, s mert egy óra múlva az autó újraindult. “Amikor lehűlt a motor, az Antara megpihent, újból elindultunk, majd három kilométer múlva megint megálltunk – ezúttal egy viszonylag mély katlanban.”


“Elkezdtük szétszedni az autót, hogy mi baja lehet, de csak a melegre gyanakodtunk, hiszen ötvenfokos levegő áramlott be a motortérbe, mondanom sem kell, a fülkében több mint hatvan fok volt”
– vette át a szót a navigátor, Bunkoczi László. “Aztán amikor megint megpihent az Antara, úgy negyven perc múlva újraindítottuk. És nagy megkönnyebbülésünkre elindult.”

Ekkor még három kilométer volt a dűnesorból, és még legalább húsz a szakaszból. A dűnék közül kijött a Szalay, Bunkoczi duó, utána viszont elment a kormányszervó.

Nagy nehézségek árán végül Szalayék kikeveredtek a dűnék közül, s az összetettben a 61. helyrõl várják a folytatást.

Ami a csapat versenykamionját illeti, a Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc trió a vasárnapi rövidke ásás után ezúttal még elõrébb tornázta magát, s a 28. helyen végzett.

A másik magyar autós páros, Sebestyén Sándor és Bognár József végül a 116. helyen ért célba, összetettben a 115. helyen áll.

Sebestyén célja a célba érés
Szalay Balázs és Bunkoczy László duója mellett kevés szó esik Sebestyén Sándorról, a Dakar 2012-es mezőnye másik magyar indulójáról.
Nos, a Toyotával versenyző Sebestyén Túrkevéről indult útnak, korábban a magyar bajnokságon, viléágkupa viadalokon indult, de végigment már a Budapest-Bamako Ralin is. Autójára magyar motívumok kerültek, köztük a Hortobágy látképe, de ott van a járgányon két gyermekének fotója is.
A T2-es diesel osztályban elinduló vállalkozó a dakar.com oldalnak őszintén beszélt álmairól. “Amikor néztem a televíziós közvetítéseket, eldöntöttem, én egyszer mindenképpen részt kívánok venni ezen az versenyen. Új autót vásároltunk és annak minden tartozéka is új.
Egy olyan stábot alakítottam ki magam mellé, amelynek tagjai már tapasztalt dakaros versenyzők. Liszi László, aki korábban hatszor indult a Dakaron, volt a csoport vezetője. Nagy kaland lesz, nagyon várom, a cél, hogy teljesítsem a távot” – így Sebestyén Sándor, akinek navigátora Bognár József.


Az összetettben egyébként Stephan Peterhansel vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik