Sport

Törött gerinccel is van út felfelé

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2011. 12. 28. 15:51

Josh Dueck, 30 éves kanadai freestyle síelő. Deréktól lefelé béna. Így jellemezné magát: semmiképp nem vagyok beszari.

Josh Dueck teljesen normális kanadai gimnazistaként arról álmodozott, hogy mindig is a szenvedélyének, a szabad stílusú síelésnek él majd. Így is tett. Síelt reggel, síelt délben és este – nem nagyon találni Kanadában olyan hegyoldalt, amelyet ne síelt volna be. 2002-től már hivatásszerűen, pénzkeresetként foglalkozott álmával. Edzősködni kezdett rendkívül tehetséges és már akkor is extra tudású freestyle síelőkkel. Olyanokkal, akik már-már felülmúlták mesterüket.

Persze a csúszást sosem adta fel. 2004 márciusában éppen a tanítványainak akarta megmutatni a front flippet. Ezerszer ugrotta már, szinte védjegyévé vált. Először bemutatta kicsiben, aztán feljebb ment, mert rövidnek érezte a nekifutást. Rosszul tette. Már rácsúszás közben érezte, hogy túl gyorsan halad. Bepánikolt. A dobbantást követően aztán kiszabadult az energia. Megközelítőleg harminc méter magasra repült. Elvesztette uralmát teste felett és rosszul landolt. Túlpörögte és arccal előre becsapódott.

A baleset óta ülve, monosível hódol őrült szenvedélyének

Josh Dueck (josh dueck, parasport, )

“Esés után nem voltam teljesen tisztában azzal, hogy mi történt. A gyerekek szeméből láttam, hogy nagy a baj. Ekkor senki nem mondta még biztosra, hogy mi történt, de tudtam a szívem mélyén, hogy akármi is az, az a valami nagyon borzalmas lesz. Legközelebb a kórházban ébredtem fel. Láttam a fényeket, de nem tudtam megszólalni, hiába működött a szám, a fájdalomtól a beszélés gondolata is fájt.”

“Amikor észleltem, hogy lebénultam és a normál morfium mennyiség hétszerese sem csökkentette a fájdalmaimat nem akartam tovább élni, túl sok volt. Nem tudtam elképzelni, hogy van jövőm… A legjobban az fájt, hogy az egyetlen ember, akit okolhattam az én magam voltam.”

A hatalmas esés 3:00-tól

Josh Dueck deréktól lefelé teljesen lebénult. Az ugrás, amit már annyiszor megcsinált gyökereiben megváltoztatta életét. Nem érezte és azóta sem érzi a lábait, a nemi szervét. A mai napig katéterezi magát. Annyira azonban nem keseredett el, hogy szinte azonnal ne közölje: “Még mielőtt az emberek pislogni tudnának, én már monosíben fogok ülni és azt akarom, hogy minden barátom szeresse és csodálja a síelést úgy, ahogy azt én mindig is tettem. Nincs miért siratni, mert visszatérek”.

Vancouverben olimpiai ezüstéremmel jutalmazták kitartását

Josh Dueck (josh dueck, parasport, )

És így is tett. Iszonyatos akaraterővel 2005-ben megtanult monosízni, 2006-ban már versenyzett, 2007-ben megnyerte a kanadai bajnokságot, 2008-ban kvalifikálta magát a Világ Kupa szériára, ahol rengeteget esett, de megtanulta a leckét. 2009-ben lesiklásban megnyerte a világbajnokságot, ami teljesen őrület és így kvalifikálta magát a 2010-es paralimpiai játékokra. Vancouverben ezüstérmet nyert Kanadának, és idén megnyerte a Monoskier X-et a freestylosok legnagyobb megmérettetésén, a téli XGame világjátékokon.

Josh Dueck így vall magáról

Az esés három fontos leckére tanította meg. Egy: bízz az ösztöneidben. Amikor azt jelzi, hogy valami nagyon nem stimmel, azonnal fordulj vissza. Második: világlátásod, az képes formálni a cselekedeteidet. Harmadik: találd meg a szenvedélyedet és merj nagyot álmodni.

Ennél szemléletesebben nem lehet a hitvallásról nyilatkozni

Josh Dueck (josh dueck, parasport, )

“Síelés a mindenem. A szenvedélyem és álmom. Az élet megnehezítette nekem mindezt, de én továbbra is hű maradtam ahhoz, amit igazán szeretek – az utazást, a síelést, a világ és saját magam felfedezését. A síelés nem más, mint maga a szabadság.”

Josh Dueck jelenleg a szóvivője a WorkSafeBC-nek, The Men in Motion Alapítványnak és a Mozgássérült Síelők Egyesületének.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.