Sport

Szánhúzó maraton az Alpokon át

Ezer kilométeres táv két hét alatt az Alpokon át: január 7. és 18. között tartják a nyolcadik Nagy Odisszea szánhúzó maratont.

“Ez a világ legnehezebb és legmagasabb technikai felkészültséget igénylő sportversenye, mert hegyvidéken tartják” – mondta Henry Kam, a 2005-ben létrehozott verseny szervezője.

Mintegy húsz versenyző, közöttük a világ nyolc országból érkezett legjobb kutyavezetői, valamint 300 északi kutya – alaszkai huskyk és malamutok, illetve a tradicionális szánhúzókat lassan kiszorító keverékek – teszi meg a kilenc, egyenként 70-120 kilométeres szakaszt.

A fogatok 24 sífutó állomáson haladnak át a délkelet-franciaországi Felső-Savoyától Savoya déli részéig. Az idei versenyben lesz az eddigi legtöbb szintkülönbséges szakasz és a legmeredekebb lejtő.

Magashegyi táborokat alakítanak ki a versenyhez, amelynek legnagyobb része síelésre alkalmas területeken kívül és felerészt az éjszakai órákban zajlik majd. Több különböző díjat lehet nyerni, amelyek teljes összege eléri a 100 ezer dollárt (23,4 millió forintot).

“A szánhúzó kutyák versenyének megrendezése olyan, mint a bálnamentés – vélte Henry Kam. – A versenyek nélkül szánhúzó kutyák sem lennének többé”.

A Nagy Odisszea nagy népünnepély is lesz egyben. “Ez a hegy ünnepe, az északi sarkvidék és a Fehér agyar világát idézi, vonzza a kutyák és a siklósportok szerelmeseit” – így jellemezte a viadalt a főszervező, hozzátéve, hogy 2010-ben 70 ezer néző követte a versenyt gyalog, hótalpon vagy sílécen.

A nagy testvér, az 1500 kilométeres, legendás alaszkai szánhúzó verseny, az Iditarod:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik