Sport

2012 a Miami éve lesz az NBA-ben

Pazar karácsonyi menüvel rajtol a 66 fordulós szezon.

Chris Paul, Chauncey Billups, Vince Carter, Lamar Odom, Tyson Chandler. Jó kis kezdőötös, nem? Paul és Carter (jó, jó, utóbbi még Sydneyből) olimpiai bajnok, Billups, Odom és Chandler világbajnok – nem az ősidőkből, hanem 2010-ből, Isztambulból! -, akár bajnokesélyes is lehetne a kvintett.

Meglehet, azok is – csak nem így együtt, hanem külön-külön, aktuális csapatukkal. Fontos kiemelni az „aktuális” jelzőt, ugyanis mind az öten klubot váltottak az ősszel, s most úgy érzik, az új környezetben, tele reményekkel meg sem állnak a csúcsig.

A szakértők azt mondják, csalódni fognak. Mármint a vándormadarak. Az ESPN, a leginkább mértékadó tengerentúli szakportál megkérdezett harminc tudora közül huszonöten úgy vélik, 2012-ben a Miami Heat lesz a bajnok, másodszor a franchise történetében 2006 után. Ez bizony 83 százalékos bizonyosság, tehát elsöprő arány – az elmúlt idény alapszakaszának győztese, a Chicago Bulls három voksot kapott, e sorok írójának favoritja, az Oklahoma Thunder pedig kettőt.

Ennek ellentmondani látszik, hogy a hétről hétre közölt virtuális erősorrendet viszont a Dallas Mavericks vezeti, csakhogy odaát tartja magát a mondás, hogy amíg le nem döntötték a piedesztálról, addig a bajnok – az bajnok. Márpedig 196 nappal ezelőtt a Dallas Maverickset koronázták meg az NBA-ben, fennállása során első ízben. S papíron még erősödött is a veterán sereg – két harcedzett katonával, Vince Carterrel és Lamar Odommal. Igaz, a védekező specialista világbajnok center, Tyson Chandler viszont meg sem állt a Madison Square Gardenig…

A legértékesebb játékos címéért késhegyre menő küzdelem várható. A szakma megosztott: a harminc nagyokos közül tizenketten Kevin Durantra (Oklahoma), tizenegyen LeBron Jamesre (Miami), heten Chris Paulra (L. A. Clippers) voksolnak. Rajtuk kívül más nem kapott szavazatot. Minden azon múlik, hogy a három szupersztár meddig tudja vinni csapatát a rájátszásban.

Az év újoncának Kyrie Irving ígérkezik. A 188 centis irányító Melbourne-ben született, ahol apja profi kosaras volt, kétéves korában visszaköltözött a család az Államokba, a srác New Jersey-ben nőtt fel, ausztrál-amerikai kettős állampolgár, egy évet járt a legendás Duke egyetemre (a nem kevésbé legendás Mike Krzyzewski szárnyai alatt), majd a nyáron a Cleveland Cavaliers draftolta az egyes sorszámmal. Remek pedigré, s az előszezonban is parádézott a fiú – más kérdés, hogy a klubja bűnrossz… Szóba kerülhet még Derrick Williams, a megerősödött Timberwolves zsákológépe és persze Ricky Rubio, a katalán fenomén, ugyancsak Minnesotából.

Az elmúlt szezonban a Dallas örülhetett a finálé végén:

Nézzük akkor a döntőre legesélyesebbnek tartott két csapatot, először a keleti favoritot, a Miami Heatet.

A Nagy hármas együtt maradt, és most már egy közös idénnyel a hátuk mögött. LeBron továbbra is a földkerekség legjobb kosarasa, lehet itt durantozni meg kriszpólozni napestig. Az meg könnyen lehet, hogy Dwyane Wade a második legjobb… És az a csapat, amely a világ két legjobb játékosát egyesíti, akkor is bajnok lehet, ha három hadirokkant egészíti ki a kezdő ötöst. De Chris Bosh sem az, hanem olimpiai bajnok és stabil All-Star – igaz, centerben (Joel Anthony) és irányítóban (Mario Chalmers) értékelhetetlenek.

A nagy kérdés, hogy a kosárlabdának ebben a speciális válfajában – három az öt ellen – mire mennek Erik Spoelstra edző legényei. Oké, a cserepadon ott van a triplagép Mike Miller, leigazolták a sziklaszilárd védőspecialistát, Shane Battiert és Udonis Haslem is megoldhatja mecsenként tíz-tizenöt percre Bosh helyettesítését magasbedobóban, de a körítés így is gyengének tűnik.


LeBron James és Kevin Durant – ki vállal többet? (Fotó:AFP)

Nyugatról az Oklahoma City masírozhat be a fináléba, hacsak Derrick Rose és a Bulls nem táltosodnak meg, de egyelőre maradjunk a Thundernél. Ha másért nem, a nevükért – thunder villámlást, mennydörgést jelent.

Ha a liga legerősebb triója a South Beachen kosarazik, akkor a legacélosabb duó pedig a poros, hurrikános Oklahoma Cityben. Kevin Durant a 2010-es világbajnokság MVP-je volt, a maga 208 centijével és 226 (!) centis fesztávolságával. Erről csak annyit, hogy az átlagembernél a testmagasság és a kiterjesztett karok középső ujja közötti távolság megegyezik – Durant esetében 18 centis a differencia, azaz a pókkarú kosaras olyan magasan játszik, mint egy 226 centis ember! Durant egyébként a 2007-es drafton másodiként kelt el, Greg Oden mögött – utóbbiról ma már azt sem tudjuk, kicsoda… Durantról viszont annál inkább, a legutóbbi két idényben ő volt a pontkirály (2010-ben a legfiatalabb az NBA történetében), plusz mindkétszer az All-NBA Team tagja, All-Star, továbbá 2008-ban az év újonca.

És még mindig csak 23 éves!

Akárcsak a zseniális irányító, Russell Westbrook, akitől Durant a gólpasszokat kapja. Westbrookot egy évvel később, 2008-ban draftolták, s mivel ezen a poszton a legerősebb a versengés az NBA-ben (Derrick Rose, Deron Williams, Chris Paul, Steve Nash, Rajon Rondo, Jason Kidd, hogy csak egy párat említsünk), neki kellett néhány év, amíg befutott. De most már ott van a legjobbak között, 2010-ben ő is ott volt Isztambulban a világbajnok Team USA-ben.

És a többiek? Magasbedobóban a kongói-spanyol Serge Ibaka, akitől kirobbanó szezon várható. Az ugrógép le fogja takarítani a palánkokat, meccsenként három dobásblokkolás kíséretében. Centerben az ex-Celtic Kendrick Perkins lefogyva jobb lesz, mint valaha, a kettes poszton pedig a svájci (!), de csokiszínű Thabo Sefolosha hozhatja a szigorú védekezést és néhány triplát. A csapat harmadik legjobb kosarasa a kispadon kezd, James Harden a hatalmas Mikulás-szakálla ellenére is csak 22 éves, mindent tud, amit ebben a szakmában tudni kell – kár, hogy mindezt Westbrook és Durant még nála is jobban tudja.

Öt csillogó ajándék a karácsonyfa alatt

Ennyit a jósolgatásról, és most lássuk az ünnepi menüt (közép-európai idő szerint):

New York Knicks-Boston Celtics (18.00 óra): A vendégeknél kérdéses a könnyebben sérült Paul Pierce játéka, nélküle aligha győz az NBA legöregebb csapata, a Tyson Chandlerrel megerősödött, Amare Stoudemire-t és Carmelo Anthonyt felvonultató Knicks ellen. Az átlagos jegyár a „másodlagos piacon” – ahogy odaát a legális viszonteladást, lényegében a feketepiacot nevezik – 500 dollár…

Dallas Mavericks-Miami Heat (20.30): A júniusi döntő visszavágója. A meccs előtt felvonják a bajnoki zászlót, ennek megvan a lélektani hatása. Tyson Chandler, J. J. Barea és Caron Butler eligazolt, jött viszont Vince Carter, Lamar Odom és Delonte West. Odaát a Heat lényegében változatlan, viszont egy év alatt összeérhetett a nagy hármas.

Los Angeles Lakers-Chicago Bulls (23.00): Kobe Bryant csuklója sérült, de a válás előtt álló hazai kapitány játszani fog. Odom viszont már nincs, és a szezon első négy meccséről az eltiltott Andrew Bynum is hiányozni fog. A Lakers triplázással kezd, 15 nap alatt 10 mecset kénytelen játszani. A Bulls kirobbanó erőben, Derrick Rose-zal az élen mindenki a fedélzeten, csodálnánk, ha nem ők győznének.

Oklahoma City Thunder-Orlando Magic (02.00): Dwight Howard, a világ legjobb centere szeretett volna eligazolni Orlandóból, de nem sikerült neki. Az ilyesmi nem növeli a harci kedvet. Ezért – is – a sztároktól hemzsegő Thunder a favorit.

Golden State Warriors-Los Angeles Clippers (04.30): A liga leggólerősebb hátvédpárja (Stephen Curry, Monta Ellis) az új varázskettős (Chris Paul, Blake Griffin) ellen. Az esélyek a vendégek mellett szólnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik