Sport

Az elnök nehéz évet vár

Az Alba Volán SC öttusa szakosztályának első embere, Erős István az eredményekkel elégedett, de a pénzügyi gondok miatt félti a szakosztályt.

 

 

 

A Fehérvár első és egyetlen olimpiai bajnokát kinevelő műhely, az Alba Volán SC öttusa szakosztálya egyre szűkösebb keretek között gazdálkodhat. Ahogy múlnak az évek, úgy lesz egyre nehezebb dolga a modern pentatlonistáknak, akik a szerényebb lehetőségek ellenére is szállítják az eredményeket. A 2011-es esztendőben 24 érmet szereztek a világversenyeken. A szakosztály elnöke Erős István szerint pokoli nehéz év vár a sportolókra.

 

– Ismét embert próbáló évet hagyunk magunk mögött rövidesen. Az idei annyiban hasonlított a tavalyihoz, hogy a külső és belső események továbbra is éberségre és folyamatos megújulásra késztették a szakosztály minden tagját. A gazdasági nehézségek nem kerültek el bennünket sem, ahogy a főszponzorunknál, az Alba Volán Zrt.-nél, úgy a sportklubnál is jelentős, takarékossági intézkedéseket kellett bevezetnünk. Csökkentettük az utazásokat, a fizetéseket, a lovardára fordítható összeget, a beszerzéseket minimalizáltuk, csak a legszükségesebb eszközöket vásároltuk meg, valamint jutalmakat sem fizettünk. Ahogy a korábbi esztendőkben, ezúttal is történtek átszervezések, amelyek személyi változásokkal jártak. Nincs más út előttünk, a szakosztályt továbbra is szigorú költséggazdálkodással kell irányítanunk. A 2011-es év legnagyobb eredményének – a kiemelkedő sportsikereket sem elhallgatva – azt tartom, hogy megújult az utánpótlásunk, edzőink 240 versenyzővel dolgoznak. Külön ki kell emelnem Nagyné Csernai Andrea és Szloboda Józsefné áldozatos munkáját, nélkülük ma nem lenne utánpótlásunk. Célunk nem lehet más, mint korábban: több száz óvodás és iskolás gyermeket ismertessünk meg az öttusával, hiszen tudjuk, a fiatalokból lesznek a későbbi élsportolók – mondta Erős István.

A sportvezető kiemelte, túl azon, hogy versenyzőik bizonyítottak a különböző viadalokon, a vezetők is büszkék lehetnek, ugyanis augusztus elején, olyan ifjúsági Európa-bajnokságot rendeztek, amiről minden érintett elismerően nyilatkozott. „A Magyar Öttusa Szövetségnek sokat köszönhetünk, a viadal kapcsán is segítette munkánkat, a szervezésben és a lebonyolításban egyaránt.”

Az eredmények kapcsán elmondta, Kovács Sarolta tarolt 2012-ben, hét aranyat szerzett a világversenyeken, a felnőttek között a mérlege három arany, két ezüst, a juniorok között nem tudott hibázni, négy arany a mérlege. Gyenesei Leila a felnőttek között három aranyat és két ezüstöt gyűjtött, Demeter Bence a felnőtteknél egy aranyat és egy ezüstöt, Harangozó Bence a junior Eb-ről hozott egy bronzot, Fröhlich Tamás az ifi Eb-n szerzett aranyérmet, klubtársa, Klis Krisztián társaságában.

– A 2012-es esztendő rendkívüli próbatételeket hoz majd élversenyzőink számára, folytatódnak a kvalifikációs versenyek a londoni olimpiára, több sportolónk is komoly eséllyel pályázik a részvételre. Remélem, nem csak eljutnak az ötkarikás játékokra, hanem ott eredményesen is szerepelnek. Nyolc éve, Athénban Vörös Zsuzsa ötkarikás aranyérmet szerzett, Kovács Sarolta akár jövőre a nyomdokaiba léphet, reményeim szerint rajta kívül Gyenesei Leila és Demeter Bence is rajthoz áll, s eredményesen szerepel Londonban. Kovács Sarolta komoly értéke nem csak a hazai öttusának, a magyar sport egészének. Büszkeséggel tölt el minket, hogy Kovács Saci harmadik helyen végzett a Sportcsillagok Gáláján, a hazai elitet felvonultató rendezvényen, mindössze két kajakos hölgy, Csipes Tamara és Kozák Danuta kapott nála több szavazatot a hazai sportújságíróktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik