Sport

Debrecen menti, amit lehet

Debrecenben szembe mennek a sportfinanszírozás trendjével. Kérdés, hogyan működtetheti a város a női kézilabda klubot?

A legutóbbi két pontvadászatban ezüstérmes debreceni kézilabdacsapat többségi tulajdonosa,Gellén András már a nyáron bejelentette, nem tudja tovább finanszírozni az egyesület működtetését. Ennek következtében azóta összesen tizenkét korábbi vagy jelenlegi felnőtt és egy junior válogatott játékos hagyta el a debrecenieket, akik ennek ellenére a hetedik helyen állnak a tabellán. A teljesen lecsupaszított csak fiatalokból álló csapat tegnap éppen a székesfehérvári Alcoa-t verte 28-24-re.

A mérkőzés után a város képviseletében Kósa Lajos polgármester és Pajna Zoltán alpolgármester tárgyalt a klub jövőjéről a DVSC-Fórum vezetőivel és játékosaival. A polgármester lényegében elkötelezte magát a csapat megmentése mellett. A jövőben a Debreceni Sportcentrum Nonprifit Kft. venné át a csapat működtetését.

– Az utóbbi években az a tendencia, hogy az állam, az önkormányzatok inkább hátrébb húzódnak a profi sportból. Önök mégis megvásárolnák, majd teljes költségvetéssel átvállalnák a kézilabda klub működtetését. Miért? – kérdeztük Orendi Mihálytól, a Debreceni Sportcentrum Nonprifit Kft. ügyvezető igazgatójától.

– Debrecenben a kézilabdának komoly hagyományai vannak, nem akarjuk, hogy megszűnjön a női kézilabda.

– Tudják már, hogy mekkora költséggel jár a klub működtetése?

– Korai lenne még erről nyilatkozni. Az biztos, 2012.02.06-ig Gellén András helyén marad. Az addig hátralévő bő egy hónap alatt átvilágítjuk a klubot működtető kft-t, megalkotunk egy 3-4 éves középtávú koncepciót, majd a város ez alapján rendkívüli testületi ülésen hoz határozatot az adás-vételről. Az is biztosnak tűnik, hogy a 2012-es működéshez a város biztosítja a feltételeket.


– Mi a cél?

– Rövidtávon konszolidálni kell a pénzügyi helyzetet, nem szabad, hogy több játékos hagyja el a csapatot és el kell érnünk, hogy bent maradjunk az NB1-ben.

– És ha távolabbra tekintünk?

– Meggyőződésem, hogy jelen gazdasági sportági helyzetben nincs szükség nagy létszámú profi csapatra. A Győr monopolhelyzetben van, nincs értelme vele versenyezni. Rajtuk kívül a legtöbb csapatban időről-időre pénzügyi gondok lépnek fel. Ezért mi inkább a nevelőmunkára, a fiatalokra, a teljes életpályára építenénk.

– Mit ért ez alatt?

– A Sportcentrum Kft.-nek példaértékű az együttműködése a Debreceni Egyetemmel. Egy fiatal sportolónak legkésőbb 23-25 éves koráig kiderül milyen szintre képes eljutni sportágában. Ez alatt sport mellett diplomát tud szerezni, ami hosszú távon értékesebb lehet, mint az adott 2-3 év alatt megszerezhető jövedelemtöbblet.

A tervek szerint Debrecenben az utánpótlásra építenek


– Szimpatikus, de a közönség sok győzelmet, nemzetközi kupát szeretne. Ezt csak fiatalokkal nem valószínű, hogy el lehet érni.

– Ebben a gazdasági helyzetben nincs értelme 100 százalékban profi a csapatot működtetni. A vegyes modell, profi és egyetemista, amatőr játékosok megfelelő egyvelege lehet a jó megoldás..

– Ki lesz az ügyvezető, kikből áll majd a szakmai stáb?

– A Sportcentrum Kft. nagy létszámú, és hozzáértő csapattal rendelkezik. Hogy mást ne mondjak, a jelenlegi csapat egy részét, és az utánpótlás döntő többségét évek óta mi adjuk. Kézenfekvőnek látszik, hogy házon belülről oldjuk meg a stratégiailag fontos pozíciókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik