Sport

“Kényszerűségből vagyok román válogatott”

Becze Tihamér, a román jégkorong-válogatott egyik legjobbja nyilatkozott a pénteki, nagy visszhangot kiváltó összecsapásról.

Mint ismert, a csíkszeredai Négy Nemzet Tornáján a hazaiak 4-1-re legyőzték a magyar hokisokat, az eredmény azonban azóta is másodlagos. Történt, hogy a szinte teljes egészében magyar származású jégkorongozókra épülő román válogatott tagjai a magyar himnuszt énekelték a találkozó előtt, majd lefújás után a székelyt.

Romániában nagy visszhangot váltott ki az eset, páran már azt is megpendítették, hogy meg kellene vonni a Román Jégkorong Szövetségtől a támogatást. A Népszabadság Online az egyik érintettel, Becze Tihamérral készített interjút, aki az ominózus pénteki összecsapáson is betalált.


„A románoknak jóformán semmi közük ehhez a válogatotthoz, meg egyáltalán: az itteni jégkoronghoz sem. A csapatba rajtunk kívül egy ukrán srác és egyetlen román nevű játékos fér be, a kapusunk, de ő is gyergyószentmiklósi, az édesanyja pedig magyar”
– mondta Becze, aki azt is elárulta, csak kényszerűségből játszik a román válogatottban, távlati tervei közt szerepel, hogy majd a magyar nemzeti csapatba bekerüljön. Erre azonban az érvényben lévő szabályok szerint csak négy év múlva lesz lehetősége. „Ha mi most testületileg nemet mondanánk, Románia nem tudna kiállítani olyan csapatot, amelyet ne verne agyba-főbe mindenki.”

A HSC Csíkszereda 21 esztendős hokisa azt is elárulta, a szakmai fejlődése miatt nem lenne jó ötlet lemondania a válogatottságot, de ha felsőbb nyomásra gyenge képességű román játékosokkal töltik fel a keretet, akkor nincs értelme a folytatásnak.

„Örülök, hogy kiadhattam magamból mindezt, mert büszke vagyok a székelységemre, a magyarságomra. És arra is, hogy sportoló vagyok, csapatjátékos. Aki mindig nyerni akar, álljon bármilyen felirat a dresszén” – zárta mondandóját Becze Tihamér.

A teljes cikk ide kattintva olvasható!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik