Sport

Az “űrlények” tempója Cseh Lacit is inspirálja

A világbajnok magyar úszó a New York Timesban idézte fel a múltat, és beszélt nagy ellenfelei inspiráló hatásáról.

Az USA-Európa úszóviadal alkalmából a New York Times vasárnapi száma külön cikkel jelentkezett Cseh Lászlóról, a világ- és Európa-bajnok, háromszoros olimpiai ezüstérmes magyar úszóról.

Az írás persze leginkább Cseh és az amerikai úszóklasszisok, Michael Phelps és Ryan Lochte között kialakult rivalizálással foglalkozik, rögtön felidézve a 2008-as olimpiát. Pekingben Cseh háromszor is második helyen csapott célba, mindháromszor Phelps mögött.

A 26 éves magyar versenyző elmondása szerint már sokszor látta videón a 200 pillangó fináléját. “Néha, mikor a reggeli edzés előtt fáradtnak érzem magam és aludnék tovább, amikor úgy érzem, kell egy kis lendület, megnézem a felvételt” – mondta a lapnak Cseh.

Felmerül a kérdés, hogy Phelps és Lochte nélkül vajon mennyivel lenne a mostaninál is színesebb eredménylistája Cseh Lacinak, de az amerikai “űrlények” teljesítménye egyben inspirálhatja is az ellenfeleket. “Ha nem lenne Phelps és Lochte, talán én sem lennék ilyen jó. Az ő tempójuk a többi úszó mellett engem is gyorsabbá tesz” – vélekedik Cseh.

Nemrégiben a lengyelországi rövidpályás Európa-bajnokságon Cseh László négy érmet is bezsebelt, ebből három arany volt. Az USA-Európa viadalon aztán minden éremből összejött egy: 200 pillangón első lett, 200 vegyesen második, 400 vegyesen pedig harmadik. Utóbbi két számot Lochte nyerte, Phelps nem indult.

Az amerikai lap megjegyzi: Phelps a jövő év után visszavonulhat, de Cseh nem zárja ki, hogy a 2016-os olimpiáig versenyez majd. Hiába világbajnok, a magyar úszó tovább próbálja javítani a technikáját, és ebből a szempontból a 2004-es olimpia előtti lábtörése is más megvilágítást nyerhet. “Talán ha 2003-ban vagy 2004-ben világcsúcsot úszok, esetleg megnyerem az aranyat, nem éreztem volna úgy, hogy tovább kell javulnom. Hosszú idő telt el, de én még mindig itt vagyok. Az edzések talán egy kicsit nehezebbek, de úgy érzem, ahogy idősödöm, egyre jobb leszek” – idézi Csah Lacit a New York Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik