Sport

Lakers-Clippers, fordított leosztásban

Paul és Billups a Clippers megváltói. Változhat a Los Angeles-i szereposztás az észak-amerikai kosárlabda-ligában.

A Lakers és a Clippers mérkőzik a STAPLES Centerben, 18 997 néző előtt. Eddig semmi különös. Az eredmény sima 114-95. Minden a megszokott kerékvágásban. Ja, hogy a meccset a Clippers nyerte?!

Ez már jókora szenzáció, még ha csak felkészülési összecsapásról van is szó, még ha az eredmény sehová sem számít.

A látvány viszont annál inkább: a hollywoodi „szegény rokon” lejátszotta a parkettról a 16-szoros bajnokcsapatot, Kobe Bryantestől, Pau Gasolostól, Andrew Bynumostól.

Viszont Phil Jackson, Lamar Odom és Derek Fisher nélkül.

Jackson, minden idők legsikeresebb edzője – nemcsak az NBA-ben, hanem minden sportágat és országot beleszámítva – ujján 11 aranygyűrűvel ismét visszavonult, ez idő szerint reklámfilmek sztárja, bár nála sohasem lehet kizárni a visszatérést. Utódja, Mike Brown (Mike who?) a Clippers elleni meccsel mutatkozik be az arany-lilák kispadján.

Odomot kiutálták a klubtól, most Dallasban próbálja címvédéshez segíteni az aktuális bajnokot. Hogy érte cserébe mit kapott a Lakers? Három pár sportzoknit és egy hajpántot.

Fisher, a veterán játékmester 37 évesen próbálja formába hozni magát, mert a játékosok szakszervezetének elnökeként a lockout 149 napja alatt mindennel foglalkozott, csak azzal nem, amihez ért: kosárlabdázással.

Eközben a Clippers menedzsmentje szorgalmasan dolgozott a csapat megerősítésén. Megszerezte a klub történetének legjobb játékosát, Chris Pault – a világ legjobb, vagy egyik legjobb irányítóját – és Chauncey Billupst, a 35 éves hátvédet, a 2004-es NBA-döntő MVP-jét, aki kanyargós pályafutása során megjárta már Bostont, Torontót, Denvert, Minneapolist, Detroitot, megint Denvert – a szülővárosát – és New Yorkot, továbbá tavaly Isztambulban világbajnoki címet szerzett az amerikai válogatottal.

Blake Griffin, a 2010-2011-es szezon legjobb újonca, a zsákolóbajnokság győztese már ott volt, DeAndre Jordan, a 211 centis, 123 kilós center, a másik zsákoló fenomén úgyszintén, szóval, a szakmának – először a történelem során – az volt az álláspontja, hogy a Clippers ezúttal erősebb, mint a Lakers.

A változó idők első tárgyiasult jele az volt, hogy hosszú évek óta először a Clippers valamennyi szezonbérlete elfogyott, a Lakers pénztárában viszont még hatalmas bérletpaksaméták éktelenkednek.

Szóval, óriási volt az izgalom, de a puding próbája az evés, ezért meg kellett várni a hétfő esti Los Angeles-i derbit, hogy ítéletet mondhassunk.

Nos, a Clippers úgy aprította miszlikbe nagynevű ellenfelét, hogy Griffinnek még nem is ment a játék, csak 12 pontig jutott. Paul és Billups viszont remekelt. előbbi 17 pontot, 9 gólpasszt, 7 lepattanót és 5 labdalopást vésett fel, utóbbi 23 pontot, hatból négy triplája jó volt.

A harmadik negyed végén 91:67-re ment a Clippers. A Lakers szakmai stábja már fogalmazhatta a sajtóértekezletre az „ez csak egy bemutató mérkőzés volt…” kezdetű mismásolást.

A negyedik negyedben sem Paul, sem Billups nem lépett már parkettre, nem volt szükség rá.

Változik a szereposztás? A Clippers legyőzte a Lakerst:

A Lakersnél viszont nagy a baj. A pályán és azon kívül is. Senki sem tudja, milyen hatása lesz férjére Kobe Bryant feleségének az a bejelentése, hogy beadta a válókeresetet. Kobe fűvel, fával megcsalta nejét, emlékezzünk csak arra a 2003-as coloradói esetre, amikor a kosaras állítólag megerőszakolt egy 19 éves szállodai alkalmazottat, s csak úgy sikerült kimenekülnie a rémes kutyaszorítóból, hogy jókora összeget fizetett a lánynak peren kívüli egyezség formájában.

Tehát összeomlóban a Lakers-birodalom – jóllehet, egyetlen előkészületi mérkőzés eredményéből és képéből még nem lenne szabad messzemenő következtetést levonni.

A Clippers örömittas szurkolói mégis megtették…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik