Sport

Rubio megőrjítette Minnesotát

Harminc hónapja erre várt egész Minneapolis: szombat este végre bemutatkozott az NBA-ben a 2009-ben draftolt katalán zseni, Ricky Rubio.

Ricky Rubio először akkor döbbentette meg a kosárlabda-világot, amikor a pekingi olimpia döntőjében, 17 éves fejjel dirigálta a spanyol férfi kosárlabda-válogatottat a Dream Team ellen. Bár az amerikaiak győztek, mindenki a káprázatosan irányító, szemtelen katalán srácra figyelt, aki olyan gólpasszokat adott, mint Magic Johnson óta senki.

Aztán a következő nyáron a Minnesota Timberwolves az ötös sorszámmal draftolta az akkor 18 éves kölyköt, de „La Pistola” – ahogy becézik a „gyorstüzelő” játékmestert – egyelőre maradt Barcelonában. És a következő nyáron is, hogy csak most költözzön át a mediterrán la Masnouból, katalóniai otthonából a fagyos Minnesotába.

És szombat este végre eljött a bemutatkozás ideje is, a Target Center tizenötezer nézője előtt, akik közül mind a tizenötezren Ricky kedvéért zarándokoltak el a sportcsarnokba.

Az ellenfél a Milwaukee Bucks volt az NBA csütörtökön megkezdődött előszezonjának harmadik játéknapján, de ez mindegy is, mindenki Rubióra volt kíváncsi, a Messiásra, aki majd megszabadítja szenvedéseitől az utóbbi két idényben 32:132-es győzelem/vereség hányadost elérő, bűnrossz csapatot.

Ehhez képest Rick Adelman, a nyáron szerződtetett új edző nem kezdette a katalánt, inkább a 30 éves, teljes átlagos képességű Luke Ridnour irányított.

Nem sokáig. Beszállt Ricky, és minden megváltozott. A 12 pontos hátrány nagyszünetig 24 pontos előnyre alakult. Rubio egyik gólpasszt osztotta ki a másik után, Kevin Love-nak, a hazai kedvencnek a háta mögött pattintotta oda a labdát, a hozzá hasonlóan újonc Derrick Williamsnek pedig olyan alley-oop passzt varázsolt a kezébe, hogy csak be kellett húznia a labdát a gyűrűbe.

Ekkor, a harmadik negyedben már tizenötezer ember ollézott, a Spanyolországban megszokott ovációval kedveskedve az új kedvencnek.

Ricky Rubio parádés bemutatkozása:

Orgazmusközeli állapotban tombolt a publikum, a 117-96-os siker rögtön bizakodással töltötte le a nézőket. Hát még, amikor a meccset 24 játékperc alatt 6-6 ponttal és lepattanóval, 7 gólpasszal és két szerzett labdával befejező vézna kis spanyol (192 centis, 82 kilós) kezébe kaparintotta a mikrofont.

„Köszönök mindent, nektek, szurkolóknak, a klubvezetésnek, a játékostársaimnak. Két és fél éve vártam erre a pillanatra, s most eljött. Ígérem nektek, hogy bejutunk a playoffba, de legalábbis mindent el fogok követni ezért!” – mondta, s az ígéretre dörgő éljenzés volt a válasz.

A bizakodás nem is alaptalan, ugyanis a Kevin Love (23 éves), Michael Beasley (22), Derrick Williams (20), az idei draft második kiválasztottja) csatársor remekül muzsikált, s ha Ricky Rubio – akit mellesleg a kosárlabda Mozartjának is becéznek, a néhai Dragan Petrovic után szabadon – dirigálja az erdei farkasok kórusát, akkor a vonítástól az egész NBA reszkethet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik