Sport

Norvégia ült a világ trónjára

A norvég női kézilabda-válogatott nyerte meg a világbajnokságot, miután a döntőben legyőzte Franciaországot. Spanyolország lett a harmadik.

A végéhez érkezett a női kézilabda-világbajnokság, vasárnap a helyosztókra került sor Brazíliában.

A fináléban az olimpiai és Európa-bajnok Norvégia Franciaországgal meccselt, az északi hölgyek pedig történelmet írtak, mivel Dánia után másodikként vallhatják magukat mindhárom torna címvédőjének.

A döntőben a gallok kezdtek jobban, azonban norvég védelem egy idő után hozta a tőle megszokott formát, majd a gárda a félidőre már hatgólos előnybe került. A második félidőben tovább nőtt a két gárda közti különbség, így a vége sima 32-24-es győzelem lett. Jellemző volt a mérkőzés szorosságára, hogy az utolsó öt perc már a norvég szurkolók ünnepléséről szólt a lelátón.

A bronzmérkőzésen Spanyolország egy kiegyenlített első félidőt követően magabiztosan győzte le Dániát. Az ötödik az Oroszországot elverő Brazília, a hetedik pedig a Horvátország lett.

A már biztos ötkarikás induló Norvégia mellett így az Eb-ezüstérmes svédek is ott lehetnek a londoni olimpián, további hat válogatott (vagyis a 2-7. helyezett) pedig részt vehet a 2012 májusában sorra kerülő olimpiai selejtezőn. A kvalifikáción további hat csapat szerepelhet a kontinensek képviseletében.

Eredmények – női kézilabda-világbajnokság
Döntő:
Norvégia-Franciaország 32-24 (19-13)
A 3. helyért:
Spanyolország-Dánia 24-18 (9-9)
Az 5. helyért:
Brazília-Oroszország 36-20 (18-11)
A 7. helyért:
Horvátország-Angola 32-29 (14-12)
A nemzetközi szövetség honlapja alapján az alábbi lett a torna álomcsapata:
kapus: Chana Masson (Brazília)
mezőnyjátékosok: Emilia Turei (Oroszország), Andrea Penezic (Horvátország), Alison Pineau (Franciaország), Line Jörgensen (Dánia), Carmen Martin (Spanyolország), Heidi Löke (Norvégia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik