Sport

Nagy Péter Londonért is emel

A jelenlegi legeredményesebb magyar súlyemelő vasárnap délután az oroszországi Bjelgorodban lép színre.

Nagy Péter az első Elnök Kupaként meghirdetett nemzetközi meghívásos versenyen a legerősebbek kategóriájában méreti majd meg magát. Az IWF, az Aján Tamás személyében magyar elnök irányította világszövetség és a kezdeményezéshez a nevét és támogatását adó, Bjelgorodban született Dmitrij Medvegyev orosz államfő közös viadala hosszú ideje az első oroszországi Grand Prix-eseménye a sportágnak, amelyen pénzdíj és dicsőség mellett adott esetben még egyéni olimpiai kvalifikációt is lehet szerezni a jövő nyári, londoni játékokra.

Példának okáért ha Nagy Péter a válogatott tagjaként nem jutna hozzá a 2012 tavaszán esedékes Európa-bajnoki csapatversenyben begyűjthető egyetlen magyar ötkarikás férfikvótához, az egyéni eredményesség jogán még olimpiai résztvevővé válhat. Ehhez a maga részéről már megtette a tán legnagyobb lépést a novemberi, franciaországi világbajnokságon, ahol az ólomsúlyúak között összetettben a nyolcadik lett 415 kilogrammos teljesítménnyel.

“Jó lenne, bár nem ígérkezik könnyűnek, ezt az eredményt felülmúlni az Elnök Kupán, mert akkor tovább erősíteném a pozíciómat az egyéni értékelési sorrendben. Itt és most nem a helyezés a lényeg,  hanem az eredmény” – mondta az MTI tudósítójának az idén Universiadét, egy hete Londonban olimpiai tesztversenyt nyert szegedi óriás, az orosz nagydíjas vetélkedő egyetlen magyar meghívottja. Nagy péntek hajnalban kelt útra Budapestről, majd jutott el Bécsen át Moszkvába, ahonnan aztán a ködös-viharos időjárás okozta váratlan légiközlekedési zavar közepette csak a legutolsó, késő éjszakai járattal tudott elrepülni Bjelgorodba. Még szerencse, hogy a plusz 105 kilósok vetélkedőjét nem szombaton, hanem vasárnap tartják…

A GP első napján amúgy a versenyprogramba iktatott öt felső kategória közül a 94 és 105 kilós férfi, továbbá a 75 kg-os női súlycsoport küzdelmeit rendezik meg, s másnap jönnek mindkét nemnél a királykategória, az ólomsúly képviselői. Az orosz városba invitáltaknak amúgy azért is érdemes igyekezniük, mert az első hely minden súlycsoportban ötezer eurót ér, a másodikok három-, a harmadikok pedig kétezret kapnak. A fogásnemi felnőttvilágcsúcsot 3, az összetettbelit 6 ezer euróval dotálják.

A pénzszerzés “súlyos” lehetőségei közül többel is már a nyitónapon élt az orosz Natalja Zabolotnaja, aki összesen 14 ezer dollárt “emelt össze” szombat este az által, hogy megnyerte a 75 kilós nők versenyét, szakításban (135 kg) és összetettben (296 kg) világrekordot felállítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik