Sport

Ez egy felnőttkori szerelem

Béres Alexandra is oszlopos tagja a magyar női curling-válogatottnak, amely történelmi sikert aratva feljutott a sportág európai élvonalának számító A csoportba.

Béres Alexandra a harmadik sportágában is sikeres

A fitness világ- és Európa-bajnok Béres Alexandra már a harmadik sportágban ér el komoly eredményt, a ritmikus gimnasztika után a curlingben is válogatott lett, sőt. Részese volt a sportág hazai történelme legnagyobb sikerének, a B csoportos Európa-bajnoki aranyéremnek.

Annyi mindennel foglalkozol, hogy meg kell kérdezzem, ezt a sikert hová teszed magadban?

Egyértelműen az első helyek valamelyikére, hiszen a curlingezés az, amit én igazán szeretek. Ez egy felnőttkori szerelem számomra, ebben igazán el tudok mélyedni, és remekül érzem magam benne.

Fitness-világbajnokból ritkán lesz curlinges, jól gondolom?

Az lehet, én egy baráti társaságban ismertem meg a curlinget, egy síturán, ahol kipróbáltuk a sportág szabadtéri változatát. Nagyon megtetszett mindannyiunknak, és elkezdtük keresgélni az edzéslehetőségeket. Szekeres Ildikó, a skippünk (a csapatkapitány, aki az utolsó követ dobja – a szerk.) is velem együtt kezdte, szép lassan belejöttünk. Ő is fitness-bajnokként érkezett a sportágba.

Nehéz sportág? A tévéből nem látszik más, mint az, hogy csúszik ugyan a jég, de jól kell célozni, semmi több.

Nagyon nehéz, igazi precíziós játék. Nagy figyelmet, kommunikációs képességet igényel a csapaton belül, hiszen egy meccs 2 és fél, 3 óráig tart. A pulzus fel-le halad a mérkőzés alatt, de a dobásnál például nyugodtan kell lenni. Mindig azt szoktam mondani, bármilyen sportágról is legyen szó, 8-10 évet el kell benne tölteni, hogy érezd a finomságait. A mozgáskoordinációban, a koncentrációban nekem előnyt jelentett a sportmúlt.

Azt érzitek, hogy nem nagyon veszik még komolyan a sportágat Magyarországon?

Persze, hiszen nem is nagyon ismerik. Pedig már nyolc éve próbálkozunk feljutni az élvonalba, öt alkalommal is a küszöbén álltunk. Most sikerült, mert rengeteget edzettünk és készültünk. Ez vezetett oda, hogy az utolsó meccseken már nem is kellett annyira izgulnunk, mindannyian jó formában voltunk.

Mikor lehet az igazi nagy áttörés?

Úgy gondolom, ha kijutnánk az olimpiára, az már egy nagy magyar sportikernek számítana, hiszen ez csak 12 válogatottnak sikerülhet a világon. Most az lehet a reális, hogy ingadozunk a két divízió között, bár mi még hiszünk abban, hogy akár a szocsi olimpiára is kijuthatunk. Még van matematikai esélyünk, és mindent meg fogunk tenni, hogy sikerüljön. Ha nem jön össze, akkor 2018-ra már sikerülhet. Fontos az is, mennyire tud együtt maradni a válogatott. Az élsportban ez nehéz kérdés: van, aki gyereket vállalna, mások munkahelyet váltanak. A legtöbb élcsapat 20-25 éve együtt játszik.

Szoktad a tévében is nézni a curlinget?

Természetesen, nagyon élvezem, mert sokat lehet belőle tanulni. De ugyanúgy élvezetesek azok a rendezvények, amelyeket cégek, közösségek tartanak a kamaraerdei pályánkon. Egyre többen gondolják úgy, hogy csapatépítésre, céges rendezvényre a curlinget választják. Jól teszik, csak ajánlani tudom.

A magyar férfi és női curling-válogatott sikertörténetéről bővebben is foglalkozunk riportunkban, amelyből kiderül, miért játszott nagy szerepet Magyarország a curling olimpiai részvételében, hogyan készül a curling köve és miért kortalan is ez a sportág.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik