Sport

Gádorfalvi egyre közelebb az olimpiai kvótához

A laseres Berecz Zsombor javított pozícióján a Perthben zajló olimpiai kvalifikációs vitorlás-világbajnokságon.

A hazai szövetség beszámolója szerint csütörtökön a laseresek kettő, a szörfösök pedig egy futamot teljesítettek.

A már olimpiai kvótás, laseres Berecz Zsombor egy kitűnő 18. hely után 47. lett, de mivel utóbbi eredménye kiesőnek számít, így is előrébb lépett öt helyet a listán, és jelenleg – nyolc futam után – a 26. helyen áll. A magyar vitorlázó szerdán azzal harcolta ki az ötkarikás részvételt, hogy az első hat futam alapján a mezőny első harmadában végzett, ezzel az úgynevezett Arany csoportba került. Ebben a hajóosztályban 35 kvótát osztanak az ausztráliai vb-n, Berecz pedig a nemzetek rangsorában ennél hátrébb már biztosan nem kerülhet.

Az ötödik olimpiai részvételéért küzdő, szörfös Gádorfalvi Áron a csütörtöki futamában 28. lett, ez pillanatnyilag kiesőnek számít, így összetettben a 25. helyről várja a folytatást. A szörfösök legjobbjait felvonultató Arany csoportba 30 ország versenyzői kerültek be, és mivel ebben a hajóosztályban a mostani vb-ről 28-an jutnak kvótához, szombatig dől el, hogy Gádorfalvinak sikerül-e az indulási jog kivívása, amihez egyre közelebb kerül. A nemzetenkénti lebontásban jelenleg a 18. helyen áll.

A Bereczhez hasonlóan Laserben szereplő Bakóczy Róbert a Bronz csoportban három helyet javított összetett helyezésén, így pillanatnyilag a 120.

Vitorlázásban mindössze két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, az idei és a jövő évi világbajnokságot. A részvételi helyek 75 százalékát ebben az évben, a többit jövőre lehet kiharcolni. A perthi vb-ről Berecz előtt a szörfös Detre Diána szerzett ötkarikás indulási jogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik