Sport

Mégsem vettek előre olimpiai aranyat?

Az AIBA nem talált bizonyítékot az azeri bokszolóknak "vásárolt" aranyérmek ügyében.

Mint arról beszámoltunk, a nyári bakui ökölvívó világbajnokságon a BBC azzal a váddal állt elő, hogy a Nemzetközi Amatőr Ökölvívószövetség (AIBA) égisze alatt futó World Series Boxing-ligát kilencmillió dollárral “támogatta meg” egy azeri befektető, cserébe két garantált londoni olimpiai aranyéremért. Az AIBA természetesen tagadta a vádakat. Vu Csing Kuo (Wu Ching-kuo), elnök már a riport megjelenése után abszurdnak, valótlannak és nevetségesnek nevezte az állítást, de megígérte, hogy vizsgálatot indít.

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség a belső vizsgálatot röpke két és fél hónap alatt le is zavarta és teljesen megalapozatlannak ítélte a BBC riportjának állítását.

Az erre a célra felállított bizottság hétfőn zárta le a munkát, és ez alapján a legfontosabb megállapítása, hogy “alap nélküli és mindenféle bizonyítékot nélkülöző” vádak hangzottak el a BBC anyagában.

A BBC az AIBA mostani megállapításaira reagálva jelezte, hogy továbbra is fenntartja saját tényfeltáró riportjában elhangzottakat, s együttműködik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal az ügy további vizsgálatában.

Felmerül persze a költői kérdés: ha a BBC súlyos vádját a belső vizsgálat alaptalannak tartja, akkor vajon miért nem perel, kér helyreigazítást, kártérítést az AIBA? Erről ugyanis nem érkeztek hírek

Ajánlott videó