Sport

A londoni formaruha megosztja olvasóinkat

A londoni olimpiára tervezett formaruha finoman fogalmazva is negatív fogadtatásra talált a közvélemény körében.

Több tucat hozzászólás és többségében negatív visszajelzések jellemezték a londoni olimpia formaruhájára kiírt pályázat nyertesének munkáját. Nézzük az előzményeket. A Magyar Olimpiai Bizottság szeptember 21-én pályázatot hirdetett a londoni olimpia formaruhájának megtervezésére. Ezt a ruhát viseli majd a Magyar Csapat az olimpia megnyitó ceremóniáján, amit a világ legnézettebb műsorai között emlegetnek. Negyvennégyen regisztráltak, és a határidőig harmincketten adták be a pályázatukat.

A feladat, az elvárás nagyságának megfelelően nívós zsűri bírálta el a beérkező pályamunkákat először november 3-án és 4-én. Előbb hatot a második fordulóba javasoltak, majd győztest hirdettek. Vélhetően nem ők tehetnek róla, de a pályázat nyertesének – Innoé Design, Mohari Kinga és Csergő Noémi – munkája finoman szólva is megosztotta olvasóinkat. A beérkező több tucat hozzászólás mintegy háromnegyede negatív véleményt fogalmaz meg a ruhákkal kapcsolatban.

Íme néhány a „vállalható negatívak” köréből. Erika szerint: „Magyar népi star trek készül, remélem a mi csatahajónkon lesz a legtöbb arany!!” Sándor Várpalotáról sem kímél: „Nem “Szép”!!!Az ÉRMEK Csillogjanak!!!A “Sportólót”Ne a ruha tegye MAGYARRÁ!!” Renáta nem köntörfalaz: „Förtelmes, ocsmány, undorító. 4 éve túró rudiknak öltöztették őket, most meg vmi futurisztikus-márc. 15. hatású rongyok, némelyik rendőregyenruha beütéssel.”
Lordlynak „nem tetszik…. olyan űrbéli…. némi magyar motívummal….. miért kell belőlük is divat bábukat tákolni…!!!” Míg a 63 éves Miklós egyenesen azt üzeni: „Ha rám hallgatnak, ezt ne vegyék fel! Gusztustalan! Szegény országunkhoz egyszerűbb ruha illenék. Népviseletis, egyszerűbb és tetszetősebb.”

Persze akadtak kevesen, akiknek kimondottan tetszett. Ferenc szerint: „… kellemesen tükrözi a magyarságot jelképező motivummal a virágmintás fehár alapon!” Ritának is a magyar motívum jön be: „Nekem tetszik benne, hogy hagyományos magyar motívumokkal díszítették. :)”


Ebben vonultak 2008-ban, Pekingben


Ebben pedig 2004-ben, Athénban

A héttagú szakmai zsűri:
Kopek Gábor: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, fotográfus, médiaművész
Nyári Ildikó: a Magyar Alkotók Országos Egyesülete, Ferenczy Noémi-díjas, MAOE nagydíjas, „A Magyar Felsőoktatásért” díjas iparművész
Vasas Edit: a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus   Alkalmazott Művészeti Osztályának vezetője
Dunai Anita: öltözködési tanácsadó 
Tóth Ali: stylist, a „The Room” magazin főszerkesztője 
Kovács Katalin: kétszeres olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakozó
Berki Krisztián: kétszeres világbajnok és ötszörös Európa-bajnok tornász

Ajánlott videó

Olvasói sztorik