Sport

Hanga világsztárokkal karácsonyozik

Hanga Ádám először lett az év kosárlabdázója. A Manresa 22 éves klasszisa alig várja már a karácsony előtti randevút a Barçával és a Reallal.

Az NBA által draftolt első magyar kosaras – Dávid Kornélt annak idején nem draftolta a Chicago, csak leszerződtette – egyre fontosabb szerepet tölt be a spanyol liga, az ACB kilencedik helyén álló Manresa csapatában. A magyar válogatott erősségét ezekben a napokban nagy öröm érte. A szövetség idehaza őt jelölte az év kosárlabdázójának.

– Számított arra, hogy az év kosárlabdázója lesz?

– Őszintén szólva nem is gondolkodtam ezen. Olyan gyorsan telnek a napok itt Manresában. De természetesen nagyon boldog vagyok – válaszot kérdésünkre Hanga Ádám.

– Mennyire nagy siker ez az ön számára, nagyobb-e, mint a Manresa-szerződés vagy hogy a San Antonio Spurs draftolta?

– Büszke vagyok erre a díjra, viszont nem hasonlítanám össze a másik kettővel. A manresai szerződés vízválasztó volt a karrieremben, nem is beszélve a NBA-s lehetőségről. Ami továbbra is csak lehetőség, hiszen nekem még sokat kell fejlődnöm itt Spanyolországban is.

– Milyen volt a legutóbbi bajnokija, amelyiken 10 pontot dobott?

– Három mérkőzést veszettünk el zsinórban ezt megelőzően, bár olyan nagy csapatok ellen játszottunk, mint a Valencia és a Zaragoza. És partiban is voltunk velük végig. A Valladolid elleni meccs rendkívül fontos volt nekünk itthon. Ezért is örülök a 80-75-ös győzelemnek. Talán most kevesebb időt töltöttem a  pályán, mint szoktam, de érzem, hogy bíznak bennem, és ez a fontos. Bár kimaradt két közeli ziccerem, örülök, hogy ismét elértem a 10 pontot.

Manresa-Valladolid 80-75 (Hanga a piros 17-es)


– Meglesz-e a rájátszás? Most a 9. helyen állnak, ugyanúgy 5/5-ös mutatóval, mint a nyolcadik helyezett, és nyolcan jutnak be a playoffra?

– Amikor ideérkeztem, azt mondták, hogy legyünk a legjobb 16 között az év végén, továbbra is ez a cél. Közeledik a Copa del Rey, amire a mostani helyzetben van esélyünk, de ahhoz is kell még bravúrgyőzelem. Azt mondanám, hogy hétről-hétre készülünk, és mindig a következő feladatra koncentrálunk.

– Mi a helye a csapaton belül a hierarchiában, az erősorrendben?

– Csupa remek, jó képességű játékos alkotja a keretet. Erősorrend? Nem is tudom… Azt viszont tudom, hogy ez edzőm mindig rám bízza az utolsó másodperces dobásokat, és szerintem ez jó jel. Én dolgozom, hogy megháláljam a bizalmat, és minél több ilyen dobásom bemenjen.


– Mennyire van önnel megelégedve az edzője, Jaume Ponsarnau?

– Pozitívak a visszajelzések. Segítőkészek az edzők, és tényleg mindenben azon vannak, hogy idővel jobb játékos legyen belőlem. Sokat dolgoznak velem egyénileg is. Védekezésben érzem a fejlődést, erősödtem fizikálisan, ez látszik a dobásaimon is, sajnos, úgy is, hogy kicsit talán pontatlanabbul célzok. De dolgozom rajta, és mindent elkövetek, hogy újra megbízhatóan dobjak kívülről is. Sok a munka,de nagyon élvezem.

– Közeleg a Barca és a Madrid elleni két meccs, a 12. fordulóban Barcelonában, a tizenharmadikban Madridban. Milyen érzésekkel várja ezeket?

– Nekem ez az igazi karácsonyi ünnep! A viccet félretéve, ezeket a csapatokat csak a TV-ben láttam idáig. Hatalmas élmény lesz ellenük játszani. Célom, hogy fel tudjam venni velük a versenyt idővel, és már most is meg tudjam lepni őket.

– Mit szól az Eb-sorosláshoz? (Horvátország, Ukrajna, Ausztria, Ciprus)

– Nem egy egyszerű csoport, ezt mindenki láthatja. Nekünk viszont van egy célunk, ami idén nem sikerült. Ez jár mindenki fejében szerintem.

– Pénteken meglesz az új kapitány, Rátgéber László a favorit. Mit szól hozzá?

– Rátgéber edző rendkívül elismert és tapasztalt szakember, akit Európa-szerte tisztelnek és megbecsülnek. Ő még nem irányított férfi csapatot, ahogy én tudom. Ennek ellenére minden bizonnyal sokat tudnánk tőle is tanulni. Ezért is kíváncsian várom a fejleményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik