Sport

Rogge szeretné, ha India is ott lenne az olimpián

Az indiai sport "megsebesülne", ha az ország sportolói távol maradnának a londoni olimpiától - vélekedett Jacques Rogge.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke arra reagált, hogy Indiában az 1984-es vegyipari katasztrófa áldozatai és hozzátartozóik a jövő évi nyári játékok bojkottálására szólították fel a sportolókat. Haragjukat az váltotta ki, hogy a brit szervezők szponzorációs megállapodást kötöttek egy Indiában rossz emlékeket ébresztő vegyipari céggel.

A Union Carbide vállalat bhopali üzeméből 1984. december 3-án 40 tonna mérgező metil-izocianid szabadult el. Több tízezren haltak meg és közel 100 ezerre tehető a sérültek, megbetegedettek száma, ráadásul a térségben megnőtt a halva szülések és a fogyatékkal vagy rákbetegséggel születettek száma.

Az eddig több százmillió dolláros kártérítést fizető indiai kormány az ország olimpiai bizottságát arra kérte: járjon közbe a brit szervezőknél, hogy gondolják újra a szerződést egy olyan társasággal, amelynek köze van a bhopali katasztrófához. Az ominózus céget 2001-ben felvásárolta az a Dow Chemical nevű vállalat, amely nemrégiben szponzorációs megállapodást kötött a londoni olimpia szervezőivel.

“Határozottan respektáljuk az indiaiak érzelmét, mert ez egy rettenetes katasztrófa” – fogalmazott a NOB elnöke, hozzátéve: megértik a fájdalmat, a szomorúságot, ugyanakkor ki kell jelenteni, hogy a Dow Chemical a bhopali szörnyűségnek nem volt a részese.

Jacques Rogge hangsúlyozta: örül annak, hogy az Indiai Olimpiai Bizottság nem tervezi a londoni olimpia bojkottját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik