Sport

39 ország a magyarok ellen

A magyar válogatott tagjainak 39 ország úszóival kell megküzdeniük az érmekért az idei rövidpályás Európa-bajnokságon.

Csütörtöktől vasárnapig a lengyelországi kisváros, Szczecin látja vendégül Európa legjobb úszóit. A Eb hivatalos honlapja szerint több mint 500 versenyző úszik majd a szinte vadonatúj, egy esztendeje átadott 10 pályás városi uszodában.

Lengyelország először rendez rövidpályás Európa-bajnokságot – Magyarország (Debrecen) 2007-ben volt házigazda – és ennek megfelelően a legnagyobb csapattal (45 fő) is ők rendelkeznek. Oroszország 39 úszót, Olaszország pedig 38-at állít rajtkőre.

Magyarországot a lehető legerősebb csapattal 21 versenyző képviseli. „A rövidpályás Eb és a jövő heti USA-Európa úszóviadal lezárása az olimpiai felkészülés egyik szakaszának, e két verseny szintfelmérőként is szolgál” – nyilatkozta tegnap honlapunknak Kis László szövetségi kapitány.

A magyar úszósport legnagyobb rövidpályás éremhalmozói közül Cseh Laci (10 arany, 3 ezüst, 2 bronz), Verrasztó Evelyn (3-4-2) és Gyurta Dániel is elutazott a viadalra. A szakvezetés elsősorban tőlük várja most is a dobogót, illetve azt, hogy a rövidpályás Európa-bajnokságok történetében eddig megszerzett 27 magyar aranyérem számát legalább 30-ra emelje a küldöttség.

Ehhez a Európai Úszó Liga (LEN) is hozzátesz némi “ösztökét”. A LEN 35 ezer eurót oszt szét a verseny legeredményesebb úszói között. Az abszolút legjobb női és férfi úszó egyformán 5 ezer eurót kap, a második 3-3, a harmadik 2-2 ezer euróval lesz gazdagabb. A maradék bankkötegeken a 4-7. helyezettek, illetve az év ifjoncai osztoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik