Sport

Madár: Nem akarok mártírhalált halni

Erdei Zsolt kézsérülése és fogműtétje miatt kénytelen lemondani a Tavoris Cloud elleni világbajnoki címmeccset, de nem adja fel.

Erdei Zsolt két hete kezdte meg a hathetesre tervezett edzőtábort Hamburgban, Fritz Sdunek vezetésével. Olyan sparring-partnerekkel, akikkel remekül bokszolt – csakhogy egy jobbkezes ütéssel eltalálta ellenfele könyökét, s ettől az ízület az öklén megsérült. Azonnal kézsebész-specialistához fordultak, megpróbálták a helyzetet a nyilvánosság elől elzárva kezelni. Nem akartak pánikot – az orvosok 4-5 nap pihenőt írtak elő, injekciós kezeléssel együtt, de nem gyógyult a kéz. Mivel a gyógyulás 4-5 hetet vesz igénybe, lemondták a december 31-re tervezett, Tavoris Cloud elleni meccset.

Madár őszinte vallomása a sport24 számára

„2010. november 20-án kezdődött a mizéria a kezemmel, amikor Atlantic Cityben bokszoltam Samson Onyangóval. Éreztem, hogy baj van a bütykömmel, s amikor vége lett a meccsnek, és lehúztam a kesztyűt, láttam, hogy bucira dagadt a kezem. Három hónap alatt sem múlt el, a Byron Mitchell-felkészülés alatt nem volt baj, de a mérkőzésen egy jobbkezes ütés után ugyanazt a fájdalmat éreztem, mint az Onyango-meccsen.

Ezt követően nem is ütöttem sokáig a jobbal, de végül muszáj volt, és a hatodikban kiütöttem Mitchellt, ekkor már a jobbomat is használva. Hazatérve elmentem Mohácsi János doktorhoz Fehérvárra, MR-vizsgálatot végeztünk, nem igazán derült ki, mi a baj. Egy másik specialista Cortison-injekciót javasolt a bütyökbe. Roppant fájdalmas kezelés volt, de megérte, mert jól működött a kezem, nem volt panaszom.


Elkezdtem a felkészülést Cloud ellen, nem volt gond, habár tény, hogy a zsák nem olyan kemény, mint az ellenfél feje. Már 80-85 százalékos állapotban voltam, amikor a sérülés bekövetkezett. Egy hét Köln, három hét Hamburg, majd két hét Anaheim volt a terv. Kocsival mentünk ki, rögtön éreztem, hogy fáj a fogam. Kölnben egész végig fájt a fogam, amikor megérkeztünk, már baj volt. Hétfőn edzettem Fritz-cel, de nem bírtam tovább, vettem fájdalomcsillapítót, de másnap el kellett mennem fogorvoshoz. A korona alatti fog gyökérkezelt volt, de nem jól – elkezdték gyökérkezelni. Estére megint elkezdett fájni, de szerdán megcsináltam a 11×3 perces lépcsőzést Zogával, azaz Klink Zoltánnal.

A fogam kicsit fájdogált, de csütörtökön kesztyűztem – nagyon élveztem, bohócot csináltam az ellenfelemből. Csakhogy egy jobbfelütés után, amikor eltaláltam ellenfelem könyökét, belém vágott a hasító fájdalom. Egy világ omlott össze bennem, éreztem, hogy ebből gáz lesz. Közben a fogam is fájt, a kezem be volt dagadva – nem voltam valami jó állapotban. Nem is tudtam edzeni, sejtettem, hogy a Cloud-meccset nem tudom bevállalni. Pénteken a fogorvosnál kiderült, a foggyökér széttört, kihúzták a fogamat, óriási gyulladásos góc volt alatta. Egy homeopata azt is kiderítette, hogy a jobb felső 5-ös a kézízülettel van összefüggésben…


Fotó: MTI / Földi Imre

A kezemet nem tudtam használni, letargikus állapotba kerültem, hiszen nem azért mentem ki Németországba, hogy betegeskedjek, hanem, hogy a világbajnoki címért bokszoljak. Bokszoltam én már törött bordával, kezdődő hörghuruttal, szóval, bírom a szenvedést. Döntenem kellett, hogy harcolok, és hősi halált halok, vagy hallgatok az eszemre. Az utóbbit választottam – kérdés, hogy sikerül-e elhalasztani későbbre ezt a meccset. Nem mindennap adódik egy európai kis ország képviselője életében, hogy Amerikában a világbajnoki címért bokszolhat. Nem azt mondom, hogy életem formájában voltam, de lehettem volna – csakhogy nem fél kézzel. Nem akarok mártírhalált halni” – összegezte a történteket kétszeres profi világbajnokunk.

Christoph Hawerkamp nemzetközi menedzser, Lou Di Bella és Greg Leon is azon dolgozik most is, hogy összejöjjön még egy vb-címmeccs. „Csak akkor vágok neki, ha teljesen egészséges leszek. A határ a csillagos ég, de csak két kézzel” – mondta Madár.

Klink Zoltán erőnléti edző bizakodó.

„Valamilyen szinten én is egy kicsit hibásnak érzem magam. Tény, a korona eltakarta magát a gócot és a fertőzést. Sajnos, ezt nem láthattuk. Most megvan az ok, száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a gyulladás megszűnik a szervezetében.”

„Természetesen az ellenfelet nagyon sajnálom, elnézést kértünk Cloudtól, de ez egy vis maior helyzet. Mindkettőnkben rengeteg munka van – ez nem válhat semmissé. Amit elvégeztem, az bennem van, ezt ébren kell tartani. Remélem, lehetek még világbajnok, s azt is, hogy a mérkőzés nem elmarad, hanem csak elhalasztódik. Nem követtem el bűnt, ez a sérülés közbe jött, sajnálom a magyar szurkolókat is, akik talán már unják a száz fekvőtámaszt. Talán őket sajnálom a legjobban, de ígérem, ha a kezem rendbe jön, ott lesz majd a következő lehetőség” – tette hozzá Erdei.

„Lehetett volna taktikázni, de én nem vagyok üzletember. Ha én lesérülök, nem teszem ki annak az ellenfelemet, hogy fölöslegesen széthajtsa magát. Hat-nyolc hét kell ahhoz, hogy kiderüljön, tényleg a fog okozta-e a kézproblémámat, s onnan hat hét alatt fel tudok készülni a meccsre, olyan jó állapotban vagyok. Most már minden a Showtime-on múlik, hiszen ők szervezik a mérkőzést. Az is benne van a kalapban, hogy Cloud december 31-én bokszol majd valaki mással. Don King egyébként olyasmit nyilatkozott, hogy ismeri már az ilyen bokszolókat, mint amilyen én is vagyok. Akik megfutamodnak a biztos vereség elől. De Don King már csak ilyen, Don is, meg King is…” – mondta Erdei.

King vádaskodik
A szilveszter éjszakai program pénteki beharangozóján, Los Angelesben Don King, a Showtime-gála promótere nemtelen támadást intézett Erdei és menedzsmentje ellen.
„Megértem, hogy Erdei kihúzta magát a meccsből. Hogy igaz-e az ürügye vagy sem, ki fogjuk deríteni. Megszokott dolog a profibokszban, hogy egyes bunyósok kitalálnak egy mondvacsinált okot, csak hogy elkerüljék a megsemmisítő vereséget” – mondta King.
„A Showtime nem olyan cég, amely fel szokta adni, most is keresünk ellenfelet Cloudnak, aki beugrik Erdei helyett. Van erre majdnem egy hónapunk” – tette hozzá Don King.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik