Sport

Spanyolország ötödszörre a Davis Kupa győztese

Rafael Nadal négyórás, klasszikus meccsen győzte le Juan Martin Del Potrót. A siker azt jelenti, hogy a párharc eldőlt, az ibériaiak ünnepelhetnek.

A pénteki maratoni vereség után sikerült a vendégeknek összedrótozni legjobbjukat, Juan Martin Del Potrót. És bár a hórihorgas argentin rögtön az első adogatójátékát elbukta, mégis úgy tűnt, hogy elhiszi kapitánya, Tito Vazquez szavait, miszerint azon kevés játékosok egyike, aki a sevillai salakon, 27 000 (!), többségében spanyol néző előtt képes megverni Rafael Nadalt.

Az első game elvesztése után elkezdte irányítani a labdameneteket, zsinórban hat játékot nyert, és hatvanegy perc alatt 6-1-re behúzta az első szettet. Simának tűnhet, de elképesztő hangulatú és hosszúságú pontokat játszott a két gladiátor, mindegyiken érződött a drámai feszültség.

A második felvonásra is ihletett állapotban futott ki “Delpo”, rögtön értékesített egy fogadóelőnyt, majd saját szervái mögött 40-0-ra is állt, a spanyol azonban innen is vissza tudott jönni, és azonnal visszabrékelt. Ezután magabiztosan hozták adogatásaikat, de kicsit megváltozott a játék képe.

Nadal kezdeményezőbbé vált, agresszívabb ütésekkel ide-oda mozgatta, tudatosan fárasztotta a pénteken majdnem öt órát salakon töltő argentint. Fontos pontoknál jöttek is a megingások és váratlan rontások a dél-amerikaitól, főleg fonák oldalon. 5-4-es hátrányban nem tudta megoldani a szettben maradást, így Rafa ötvennyolc perc alatt kiegyenlített.

Ez a fordulat pedig padlóra küldte Del Potrót. A harmadik szettben húsz perc alatt 3-0-ás hátrányba került. Fáradt lábait a tréner minden szünetben kezelte. A dél-amerikai legénység előbb kétségbeesetten, majd megtörten figyelte legjobbja összeomlását, és a salakkirály ellenállhatatlanná váló játékát. A világranglista második helyezettje kevesebb mint háromnegyed óra alatt, 6-1-re besöpörte a harmadik etapot.

A negyedik játszmában is hamar előnybe került Nadal, és ellépett 2-0-ra, ekkor viszont kicsit kizökkent, Del Potro pedig áteshetett a holtponton, mert újból megtalálta legjobb ütéseit. Három játékot nyert zsinórban, de nem tudta megerősíteni a bréket, majd 5-3-nál a döntő szettért is szerválhatott, de ismét megremegett, olyannyira, hogy pillanatok alatt 6-5-ös hátrányba került. Ekkor Nadal a trófeáért adogatott, de ő is hibázott, Del Potro kiharcolta a rövidítést.

A tie-breakben viszont csak Rafa volt a pályán, hét pontot szerzett zsinórban, egyet sem vesztett, begyűjtötte hazája ötödik Davis Kupa címét (2000, 2004, 2008, 2009 és 2011).

Argentína rossz sorozata tovább tart: négy DK-döntőjük mindegyikét elvesztették, illetve mind a négy párharcukat elbukták Spanyolországgal szemben.

Az idei tenisz szezon ezennel véget ért. A következő éles tornák 2012. január 2-án kezdődnek, igaz, akkor egyből három is: Doha, Chennai és Brisbane.

Eredmény – Davis Kupa Világcsoport, döntő
Rafael Nadal – Juan Martin Del Potro 1-6, 6-4, 6-1, 7-6 (7-0)
A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-1, Spanyolország javára.
A David Ferrer – Juan Monaco mérkőzés tét nélküli vált, ezért nem játsszák le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik