Sport

Méltó helyen a fehérvári sport

Elegáns üzlet, „ketyere bolt” nyílt a belvárosi Hiemer-házban

A bejáratnál csinos hölgy forralt borral és punccsal kínálta az érkezőket, a város ismert sportolói, vezetői érkeztek egyre nagyobb számban, az üzlet pillanatok alatt megtelt. Vasárnap, késő délelőtt nyílt a koronázó város első, különleges sportboltja a Hiemer-házban, amely a Fehérvári ajándékbolt nevet viseli. Eredetileg péntek délutánra tervezték a nyitást, de két, kulcsfontosságú egylet illetékesei aznap nem értek rá, a Sapa Fehérvár hokisai Ljubljanában mérkőztek és bravúros győzelmet arattak az EBEL-ben, az Albacomp kosarasai pedig Nyíregyházán diadalmaskodtak.

A sporthoz kapcsolódó tárgyak, relikviák vannak túlsúlyban, de az elegáns üzletben a helyi kézművesek által készített termékek is megtalálhatóak. Az egyik sarokban álló fémhordóban hoki korongok, néhány méterrel odébb a több csapatsportág által használt labdák pihennek, a vállfákon pólók, mezek sorakoznak. A bejárat melletti falon kisméretű kosárpalánk, másutt a csapatok poszterei. A hokis vitrinben a fehérvári korongozók diadalait megörökítő fotók, a másikban az Albacomp bajnoki címeit megörökítő fényképek mellett az NBA-t megjárt egyetlen magyar kosaras, Dávid Kornél első játékengedélye is megtalálható.

Az ünnepélyes megnyitón a négy nagy klub, az Alcoa FKC – illendőségből a hölgyekkel kezdünk -, a Sapa Fehérvár AV19, az Albacomp Fehérvár és a Videoton sportolói is képviseltették magukat. A bolt nyitásában oroszlánrészt vállaló Szegő Krisztina, a Tourinform iroda vezetője bevezetőjében elmondta, céljuk az volt, hogy az üzlet tovább öregbítse a város hírnevét. Nem titkolta, sokat dolgoztak, mire minden a helyére került.

– Egyetlen város sem büszkélkedhet annyi dologgal, mint mi – vette át a szót Székesfehérvár megyei jogú város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András. – Úgy gondolom, a településünk szívében található bolt méltó helyre teszi a négy vezető egyesületet, akik nagyon sok örömet szereztek már a helyi sportbarátoknak. Célunk, hogy a Hiemer-házat megtöltsük élettel, ezt célozza ez az üzlet is. Eredetileg úgy terveztük, hogy a „ketyere bolt” nevet adjuk neki, végül másként döntöttünk. Nekünk Fehérvár fontos, a városunkra büszkék vagyunk, közösen építjük és szolgáljuk nap, mint nap. Az ajándéktárgyakkal nem csak a helyieket akarjuk kiszolgálni, hanem a városunkba érkező belföldi és külföldi látogatókat is.

A sportklubok nevében a Sapa Fehérvár AV19 igazgatója, a magyar hoki pápájának tartott Ocskay Gábor köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a csapatsportágak képviselői évtizedek óta szállítják az eredményeket, az üzlet is segít abban, hogy a klubok népszerűségi indexe tovább emelkedjen. A mai, egyre inkább devalválódó világban fontos, hogy a gyerekek példaképeket találjanak maguknak, a fehérvári sport nagyon sok olyan versenyzőt kitermelt, akikre a fiatalok felnézhetnek.

A fehérvári kézművesek alelnöke, Pongrácz Zoltán megjegyezte, nagy öröm, hogy ők is helyet kaphattak az épületben. Hozzátette, nekik tömegcikkekkel kell versenyezniük, ráadásul kínai árukkal. Más esélyük nincs, mint nívós, minőségi termékekkel megjelenni a piacon.

Aztán érkeztek az első vásárlók is, többen közös fotókat készítettek a jelen levő sportolókkal, autogramot kértek, főleg a mezek és a sportolók fotóval ellátott bögrék voltak kelendőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik