Sport

A 95 éves egykori játékvezetőt köszöntötte az MLSZ

A Pécs-MTK Magyar Kupa-találkozó előtt Berzi Sándor MLSZ-alelnök, a Játékvezető Bizottság elnöke köszöntötte Páldi Edét.

Páldi Ede a magyar játékvezetés doyenje, december 9-én tölti be 95. életévét, ennek alkalmából adták át neki a szövetslég ajándékát – írja az mlsz.hu oldal.

Páldi Ede a labdarúgással, először a grundokon, majd 1932-ben, 16 évesen a PVSK-nál került közvetlen kapcsolatba, játékosként. Dél-Dunántúl bajnoka is volt a csapattal, de egy korán bekövetkezett makacs sérülés idő előtt véget vetett játékos-pályafutásának. 1939-ben játékvezetői vizsgát tett, ezzel egy életre elkötelezte magát a szakma mellett.

1941- ben vezette első mérkőzését a megyei bajnokságban, 1943-ban pedig már az országos keret tagjaként NB II-es megbízásokat kapott. A háború befejezése után, 1946-ban, az ország első vidéki játékvezetőjeként került a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályába, ahol első feladata a Diósgyőr–Haladás mérkőzés levezetése volt.

Kimagasló teljesítményének köszönhette, hogy 1950-ben FIFA-keret tagságra jelölték, előmeneteléhez fontos tényező volt, hogy a német nyelvet anyanyelvi szinten beszélte. Pályafutásának a játékvezetői korhatár váratlan megváltoztatása (50 évről 45 évre) vetett véget, 1962-ben. Negyvenhat évesen, 198 NB I-es és 40 nemzetközi mérkőzéssel a háta mögött, valamint egy FIFA-megbízással a zsebében ért véget aktív játékvezetői pályafutása.

Még ebben az évben NB I-es ellenőr lett, és hamarosan az országos elnökség tagjává választották, valamint az országos utánpótlás vezetésével bízták meg. Huszonöt éven keresztül nagy odaadással látta el ezt a feladatát, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar játékvezetés felemelkedésében.

Tíz éven keresztül a FIFA ellenőreként dolgozott, elősegítette többek között Palotai Károly, Puhl Sándor nemzetközi fejlődését is. 1991-ben, 75 évesen fejezte be ellenőri tevékenységét, és köszönt el az országos kerettől, de ma is szívesen követi a játékvezetéssel kapcsolatos eseményeket. Aktív játékvezetői tevékenységétől 1996-ban, a Baranya megyei JB leköszönő elnökeként búcsúzott.

Megyéje örökös tiszteletbeli elnökének választotta, 1985-ben pedig megkapta a Sport Érdemérem arany fokozatát. 2007-ben, Pécs Város Napján átvehette Pécs város kitüntetését, melyet a játékvezetői pályafutásáért és az utánpótlás-nevelési munkájáért kapott meg. Pályafutása során ötször érdemelte ki az Aranysípot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik