Sport

Sportdiplomáciai mérföldkő Magyarországnak az EYOF

24.hu
24.hu

2011. 12. 02. 12:37

Győr egyedüli pályázóként készül a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogának megszerzésére.

A magyar állam, a Magyar Olimpia Bizottság és Győr Város Önkormányzata közösen adta be sikeresnek ítélt pályázatát a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogáért. 2012-re azt a hivatalos dokumentációt kell elkészíteni, amiben az áll, hogy hazánk biztosítani tudja az EYOF fogadására a feltételeket.

Gyulai Zsolt, a MOB alelnöke felelevenítette azokat, az időpontokat, amikor Magyarország majdnem rendezett már olimpiát, erre azonban ténylegesen még egyszer sem került sor, s azt is elmondta, hogy jelenleg nincs is rá reális esély, hogy nagy olimpiát hazánkban szervezzenek.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere és egyben a MOB elnöke elmondta, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál ugyanolyan sportrendezvénynek számít, mint a felnőtt olimpia, annyi kivétellel, ezen a rendezvényen 14 és 17 év közötti európai sportolók mérik össze tudásukat, de ugyanazok a jelképei: az olimpiai láng és az öt karika, a versenyzők lakhelye az olimpiai falu, valamint hasonlóképpen nagyszabású nyitóceremóniával kezdődik és záró-rendezvénnyel végződik. A magyar kormány közel 10 milliárd forinttal támogatja a projektet, de Győrnek is milliárdokat kell hozzátennie az infrastrukturális költségekhez. Szükség lesz egyebek között egy új uszodára, a Győri Dózsa pályát teljesen átépítik, valamint új sportlétesítményeket hoznak létre, továbbá a több tízezer ideérkező turista fogadására is fel kell készülnie a városnak. A polgármester hozzátett: az, hogy egyedüli pályázók vagyunk, előnyt jelent, garanciát azonban nem.

Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója hangsúlyozta, hogy ilyen nagyszabású sporteseményt hazánkban még nem bonyolítottak le, s ha ez 2017-ben megvalósul, akkor az meghatározó lesz Magyarország következő sportnemzedékeinek életében.

A 2011-es EYOF-ot Trabzonban, Törökországban rendezték és a magyar csapat a 49 résztvevő országból a hatodik helyen végzett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.