Sport

Sportdiplomáciai mérföldkő Magyarországnak az EYOF

Győr egyedüli pályázóként készül a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogának megszerzésére.

A magyar állam, a Magyar Olimpia Bizottság és Győr Város Önkormányzata közösen adta be sikeresnek ítélt pályázatát a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogáért. 2012-re azt a hivatalos dokumentációt kell elkészíteni, amiben az áll, hogy hazánk biztosítani tudja az EYOF fogadására a feltételeket.

Gyulai Zsolt, a MOB alelnöke felelevenítette azokat, az időpontokat, amikor Magyarország majdnem rendezett már olimpiát, erre azonban ténylegesen még egyszer sem került sor, s azt is elmondta, hogy jelenleg nincs is rá reális esély, hogy nagy olimpiát hazánkban szervezzenek.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere és egyben a MOB elnöke elmondta, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál ugyanolyan sportrendezvénynek számít, mint a felnőtt olimpia, annyi kivétellel, ezen a rendezvényen 14 és 17 év közötti európai sportolók mérik össze tudásukat, de ugyanazok a jelképei: az olimpiai láng és az öt karika, a versenyzők lakhelye az olimpiai falu, valamint hasonlóképpen nagyszabású nyitóceremóniával kezdődik és záró-rendezvénnyel végződik. A magyar kormány közel 10 milliárd forinttal támogatja a projektet, de Győrnek is milliárdokat kell hozzátennie az infrastrukturális költségekhez. Szükség lesz egyebek között egy új uszodára, a Győri Dózsa pályát teljesen átépítik, valamint új sportlétesítményeket hoznak létre, továbbá a több tízezer ideérkező turista fogadására is fel kell készülnie a városnak. A polgármester hozzátett: az, hogy egyedüli pályázók vagyunk, előnyt jelent, garanciát azonban nem.

Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója hangsúlyozta, hogy ilyen nagyszabású sporteseményt hazánkban még nem bonyolítottak le, s ha ez 2017-ben megvalósul, akkor az meghatározó lesz Magyarország következő sportnemzedékeinek életében.

A 2011-es EYOF-ot Trabzonban, Törökországban rendezték és a magyar csapat a 49 résztvevő országból a hatodik helyen végzett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik