Sport

Nadal vezeti hadba a spanyolokat Argentína ellen

Pénteken kezdődik a tenisz Davis Kupa Világcsoportjának 2011-es döntője. Nadal, Ferrer akcióban Del Potro és Monaco ellen az első nap.

A négyszeres DK-bajnok Spanyolország a tavalyi finalista franciákat alázta a szeptemberi elődöntőben, az argentinok meglepetésre legyőzték a címvédő szerbeket Belgrádban, így e két válogatott csap össze az előttünk álló hétvégén, a 2011-es év utolsó jelentős teniszversenyén.

A dél-amerikaiakat nem sok sikerélmény érte a hispánok ellen, mindhárom eddigi párharcukat elvesztették, többek közt az emlékezetes 2008-as döntőt is. Akkor Mar del Plata városában találkoztak a felek. Az argentinok “spanyolverő” borítású keménypályát húztak fel az Estadio Islas Malvinasban, ráadásul Rafael Nadal a térdében lévő ínhüvelygyulladás miatt lemondta a szereplést.

Ám Del Potróék képtelenek voltak kihasználni a helyzeti előnyt, a hazai pályát. David Nalbandian ugyan még 1-0-ás vezetéshez jutatta sajátjait, utána viszont hármat buktak zsinórban, és Spanyolország legjobbja nélkül is megnyerte negyedik DK-címét, Argentína harmadszor is elbotlott az utolsó akadályban.

Azóta Alberto Mancini szövetségi kapitány, és vele együtt a csapatban uralkodó káosz is – állítólag – a múlté. Az új vezér, Tito Vazquez szerint teljes az összhang, fiai teher nélkül készülnek erre a fináléra, hetek óta edzenek salakon, és finomítják a nyerőnek vélt taktikát.

Könnyű kis hétvégi ütögetésre semmiképp nem számíthatnak, hiszen a spanyolok nagyon jók hazai pályán: legutóbbi 20 párharcukat spanyol földön kivétel nélkül megnyerték. Utoljára 1999-ben, Brazíliától kaptak ki, Nadal és Ferrer azóta salakon 25-0-ás, hibátlan mérleget produkált. És ha mindez nem lenne elég ijesztő, akkor a döntő helyszínéül szolgáló sevillai Olimpiai Stadion 27000 fanatikus szurkolóját is érdemes megemlíteni…

Egyébként egy DK-döntőt már nyertek a sárga-pirosak ugyanitt: 2004-ben az Egyesült Államokat verték 3-2-re.

A 18 éves Rafa a 2004-es döntőben, Andy Roddick ellen:

2011. szeptember 18-án, Tsonga ellen az elődöntőben:

Davis Kupa Világcsoport, Döntő
Pénteki program:
14:00-tól (Sport2, ÉLŐ):
Rafael Nadal – Juan Monaco
David Ferrer – Juan Martin Del Potro
Szombati páros:
16:00-tól (Sport2, ÉLŐ):
Fernando Verdasco/Feliciano Lopez – David Nalbandian/Eduardo Schwank

Ajánlott videó

Olvasói sztorik