Sport

Ma háromkor Pick Szeged-Kobenhavn

Mi (k)kel Hansen, avagy folytatódik-e az álom a Tisza partján?

Ismerik a régi viccet, amikor bemegy az afro amerikai énekes a magyar hentesüzletbe, s a pultos megkérdezi tőle, hogy: Máj kel Dzsekszon? Nos, a fentiekben szereplő kérdés pont ilyen bugyuta, de a vendégek világklasszis átlövőjének neve kihagyhatatlan ziccerként adta magát. Ha már ugye kézilabdáról beszélünk, ahol a ziccer szó meghonosodott.

Ilyen ziccerhelyzetbe kerülhet a Pick Szeged is, amennyiben legyőzi a skandináv válogatottként is emlegethető dúsgazdag dán alakulatot. A győzelem esetén ugyanis tovább élhetnek a BL-16-os remények a Tisza partján, persze csak feltételes módban, mert a körbeverések miatt legalább tíz pont kell a biztos továbbjutáshoz, s jelenleg csupán néggyel rendelkezik a szalámis alakulat.

A veszprémiek mestere, Mocsai Lajos valamennyi ellenfelét a meccs előtt s után is mennybe emeli, ezért az elmúlt két évben szinte mindig világválogatottak ellen játszottak. Ez igen jó taktika, mert egyrészt mutatja az edző alázatát a sportág iránt, másrészt a győzelem esetén egekbe emeli a sajátjait, a vereséget pedig tulajdonképpen megmagyarázza.

Így tehát következzék Lajos után szabadon a Köbenhavn mennybemenetele: amikor a Rhein Neckar Lőwen tulajdonosa kinézte magának a koppenhágai klubot, saját munkáját vette alapul. Az úr ugyanis gyémántkereskedő. Elkezdte tehát venni a gyémántokat.

Korábbi alakulatából átvezényelte az izlandi különítményt, vagyis a jobbátlövő Stefanssont, a balszélső Sigurdssont és az irányító Gudjonssont, a már ott szolgálatot teljesítő Atlasson mellé. Mind a négyen olimpiai ezüst és Európa bajnoki bronzérmesek. Stefansson BL-t is nyert még a Magdeburggal a Veszprém ellen és a Ciudad Reállal.

A csapat további tagjai az Európa bajnok dánok sora: Kasper Hvidt, aki az említett EB-n csupán két percre ment le a pályáról, s a többi közt a Barcelonát is megjárta. Jörgensen a Pamplónából érkezett. Boldsen szinte mindenütt játszott ahol csak lehetett, például a Flensburgban és a Barcelonában. A két Toft Hansen René és Henrik.

A keret tagja még egy 257-szeres norvég válogatott kapus Ege, és egy olimpiai bronzérmes spanyol, Malmagró.

És természetesen ott szórja a gólokat a már címben is említett Mikkel Hansen, aki a Barcelonát hagyta ott a gyémántműves kérésére, szóval nincsenek összeállítási gondjai a svéd trénernek.

Apropó, edző. Vannak trénerek, Akik nagyot alakítottak sportolóként is, és vannak, Akik laikusként csöppenve az adott sportágba lettek világhírűek. Utóbbira talán, a boldog emlékű Széchy Tamást említhetném. Nos, Magnus Andersson a sportágból jött. Jelenleg több érme van világversenyekről, mint a tanítványainak együttvéve. Ő ugyanis a kilencvenes évek nagy svéd válogatottjának volt alapembere 307 alkalommal.

Na ha már mindenkinek inába szállt volna a bátorsága, akkor elmondom, hogy a Pick-Szeged nem szokta „összecsinálni magát” egyetlen névsor láttán sem. Jó pár klasszis alakulat hagyta el vesztesen az újszegedi aréna küzdőterét. Volt időszak, amikor mindig az előző évi kiírás győztesét kapták ellenfélül. Montpellier, Celje, Barcelona, Ciudad Reál. De járt itt a Bl győztesek közül a Kiel, a Magdeburg, és az örök rivális Zágráb is. Szóval nem az első világverőnek számító alakulat lesz a Koppenhága.

Mi szólhat a mieink mellett? Hogy végre a Montpellier ellen már egyszerre játszott jól a négy belső ember. Egymást múlta felül Buday, Ancsin és Lékai. És amikor kellett pályára lépett a szegediek nehéztüzére Feró Sulc, s olyan gólokat lőtt, hogy az aréna majdnem felrobbant, szegény Stoki, vagyis Richard Stochl is megadta magát, váltótársa pedig gyakorlatilag szemből nem találkozott a labdával.

Ha a mieink megtudják ismételni a támadó játékukat és megnyerik a csatát Hvidttel és Egével szemben, a többit hozzá teszi a védőszekció. Skaliczki Lászlónak talán végre lesz tizenkét épp játékosa, ami ismerve a korábbi meccsek hadra fogható harcosok létszámát, a bőség zavarát okozhatja a mesternek.

Még nem említettem a hazaiak legjobb „emberét”. Ugye kitalálták, a szegedi publikumról beszélek. Az a közel négyezer ember olyan hajtóerő, amit számításba nem venni vétkes könnyelműség lehet a vendégek részéről.

Kétezer-hétben ötezren voltak a két Veszprém elleni rájátszásos meccsen, egyen kék pólóban, a következő felirattal: Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt!

Akkor ez bejött. Ezek a pólók még mindig „forgalomban” vannak. Vasárnap elő kell venni, s újra lehet álmodni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik