Sport

Újra sokkolhatják az úszóvilágot

A piacvezető amerikai úszódressz-gyártó a szabályoknak megfelelő újabb nagy dobással állt elő.

Csaknem négy évvel a sportágat forradalmasító LZR Racer piacra dobását követően a Speedo a FASTSKIN3 Racing Systemmel akarja sokkolni az úszóvilágot.

A 2008. február 13-án megjelent LZR Racer elsősorban anyagával – elasztán nylon és poliuretán – érte el a fantasztikus hatást, továbbá bordázott, áramvonalasított szerkezetével, amit utóbb a cápabőrhöz hasonlítottak a sajtóban. Halomra dőltek a világcsúcsok, egészen pontosan 23 hónap alatt 255 a poliuretán, csillogó dresszekben, amelyeket a Speedo nyomdokvizén haladva az Arena,a Tyr, az adidas és az összes többi ismert és kevésbé ismert gyártó is elkezdett termelni.

2009 végére, a római világbajnokság után oly mértékben irreálissá kezdett válni az úszás, hogy a Nemzetközi Úszó Szövetség, a FINA elhatározta: betiltja a szuperdresszeket. A tilalom 20010. január elsején életbe is lépett, s ettől kezdve csak textildresszeket használhatnak az úszók – versenyeken -, a férfiak csípőtől maximum térdig érőt, a nők a válltól térdig érőt (a vállalt már nem boríthatja a cucc), és cipzár nem lehet a dresszen.

Itt tartunk most, a világcsúcs-eső elállt – a szabályszigorítás óta mindössze két világrekord született! -, s ebben a helyzetben jött ki a Speedo az újabb nagy dobással, s ami a leglényegesebb: a FINA áldásával, ami azt jelenti, abszolút a szabályoknak megfelelő az új termék.

A FASTSKIN3 Racing System lényege, hogy – amint az a nevéből is kikövetkeztethető – a három „ruhadarab”, úgy mint a sapka, a szemüveg és maga a dressz – egységes rendszert képez. Ahogy a gyártó fogalmaz: „harmóniában működik a három darab, ez a speciális trilógia (sapka, szemüveg, dressz) hidrodinamikai megoldást kínál az úszónak ahhoz, hogy késpengeként hasítsa a vizet.”

A FASTSKIN3 kikísérletezésében a sportág igazi csillagai vettek részt: az amerikai Michael Phelps, Ryan Lochte, a brit Rebecca Adlington, Liam Tancock és az ausztrál Leisel Jones , karöltve edzőikkel, Bob Bowmannel (Phelps), Gregg Troy-jal (Lochte), Stephan Widmerrel (Jones) és Ben Titley-vel (Tancock).

A szerdán, Kelet-Londonban, az olimpiai uszoda, az Aquatics Center szomszédságában bemutatott új szerelés lenyűgöző mutatókkal rendelkezik. 16,6 százalékkal csökkenti a passzív súrlódást (ez a víz alatti szakaszok, tehát a rajt utáni és a fordulók után méterek közben, a víz alatt tapasztalt súrlódás), 11 százalékkal növeli az oxigén-gazdaságosságot (az a mérték, amellyel az úszó hasznosítja úszás közben az oxigént) és 5,2 százalékkal csökkenti az aktív súrlódást (ez a felszíni súrlódás, vagyis az aktív úszó szakasz, a rajtot és a fordulókat leszámítva). S mindezt a három darab (sapka, szemüveg, dressz) tökéletes egységével éri el.

A FASTSKIN3 futurisztikus dizájnja hűen tükrözi a szerelés hatékonyságát.

A sapka a világon az első úszósapka, amely az IQ Fit Cap Pfofile alkalmazásával készült, vagyis háromdimenziós (3D) fejtérkép alapján. Ennek köszönhetően tökéletesen követi a fej és az arc kontúrját, szuperkényelmes és hidrodinamikailag is páratlan. A szemüveggel, a FASTSKIN3 Super Elite Gogglesszal párban 5,7 százalékkal csökkenti a test aktív súrlódását.

A szemüveg ugyancsak 3D-s térkép alapján készült, nem engedi be a vizet, nem csúszkál, és a hidroszkópikus lencse segítségével 180 fokos periférikus látást biztosít a vízben.

Most már csak az a kérdés, hogy a többi gyártó hogyan reagál: maguk is kirukkolnak saját, hasonló termékükkel, vagy megtámadják a Speedo szuperdresszét. Mint ahogy az is talány, hogy a december 8. és 11. között Szczecinben esedékes rövidpályás Európa-bajnokságon kik úsznak majd ebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik