Sport

Budaörsön küzd a magyar asztalitenisz-elit a hétvégén

A felnőtt TOP 12 Bajnokság az I. Decathlon-Budaörs Kupa keretében az év utolsó rangos eseménye lesz a pingpongozóknál.

Az esztendő utolsó hónapjának első hétvégéjén, december 3-án és 4-én rendezik meg a hazai versenyprogram második legrangosabb eseményét, a felnőtt TOP 12 Bajnokságot. Budaörs városa először lesz házigazdája a viadalnak, amely egyébként egy három napig tartó asztalitenisz fieszta része.

Az I. Decathlon Budaörsi Pingpong Fesztivál keretében megtartják a legjobb 12 magyar játékos versengését, megrendezik a Budaörsi Sport Club női csapatának SVS Ströck elleni BL rangadóját (december 5-én), de lesz amatőr asztalitenisz-bajnokság és forgó bajnokság is a sportág szerelmesei számára.

A TOP 12 elődjét, a Tízek bajnokságát 1951-ben írták ki először, s a premieren Kóczián József (Bp. Dózsa), valamint Kárpáti Rózsi (Bp. Vörös Meteor) diadalmaskodott. A viadal a hetvenes, nyolcvanas években ért népszerűsége csúcsára, amikor a Nemzeti Sportcsarnok telt házas közönsége előtt szerepeltek az akkoriban világverőnek számító magyar játékosok.

A TOP 12 Bajnokság kvalifikációs versenyét a férfiaknál az egykori utánpótlás válogatott kerettag, jelenleg Ausztriában légióskodó Magyar László nyerte a 2010-ben Ifjúsági Olimpiai 4. helyezett Lakatos Tamás előtt. Őket a rangidősnek számító Vitsek Iván követte a kvalifikációs torna sorrendjében. A hölgyeknél az ifjúsági korú Nagyváradi Mercédesz végzett a dobogó legfelső fokán, rajta kívül a selejtezőn nyújtott teljesítménye alapján Tóth Kata és Szvitacs Alexa harcolta ki az indulás jogát a legjobbak között.

A torna társrendezője a Budaörsi Sport Club nemcsak házigazdaként, hanem Pergel Szandra révén a versenyben is érintett lesz. A klub játékosa 2009-ben már elhódította a győztesnek járó kupát, és most is győzelmi esélyekkel áll asztalhoz főként, hogy számára hazai pályán szerepelhet. Zsúfolt lesz ugyanakkor a programja az ifjúsági vb-ezüstérmes versenyzőnek, hiszen a hétvégét követően hétfőn már Bajnokok Ligája-összecsapás vár rá és csapattársaira a román Dodeannal felláló osztrák Ströck ellen. Ez lesz egyébként a Budaörsi Sport Club fenállásának első itthoni mérkőzése a legrangosabb európai kupasorozatban.

Pergel Szandra esetleges sikeréhez azonban minden bizonnyal lesz egy-két szava a női válogatott két oszlopos tagjának, a címvédő, 2010-ben győztes Lovas Petrának és a pályafutása során eddig szintén egy alkalommal győzedelmeskedő (2007) Póta Georginának is.

A Top 12 Bajnokság mezőnye
Férfiak: Fazekas Péter (Celldömölki VSE Swietelsky Wewelka), Hoffmann Tamás (Pénzügyőr SE), Kosiba Dániel (TTC Hagen Duisburg), Lakatos Tamás (KSI SE), Lindner Ádám (Crvena Zvezda STK), Magyar László (Waldegg Linz), Móricz Máté (Félegyházi ASI) Muskó Péter (Morez Saint Laurent), Nagy Krisztián (Frickenhausen TTC), Szita Márton (Celldömölki VSE Swietelsky Wewelka), Vitsek Iván (Szerva ASE Szécsény), Zombori Dávid (CPC Nizza)
Nők: Ambrus Krisztina (SV DJK Kolbermoor), Braun Éva (Postás SE), Fazekas Mária (Saarlouis-Fraulauteerm), Kertai Rita (Postás SE), Lovas Petra (TTC Berlin Eastside), Madarász Dóra (Univer KTE Kft) Kecskemét), Molnár Zita (Szekszárd AC), Nagyváradi Mercédesz (Postás SE), Pergel Szandra (Budaörs 2i SC), Póta Georgina (TTC Berlin Eastside), Szvitacs Alexa (Szekszárd AC), Tóth Kata (Univer KTE Kft.)
Tartalékok: 1. Varga Tímea Csilla (Postás SE), 2. Kakuszi Lilla (Statisztika PSC), Hepke Johanna (Statisztika PSC)

A verseny tekintetében igazi éremhalmozónak számító játékosok szintén képviseltetik magukat a megmérettetésen. Braun Éva ötször, Fazekas Mária és Molnár Zita pedig egyaránt háromszor bizonyult legyőzhetetlennek.

Ugyancsak ott lesz a mezőnyben – akárcsak a tavalyi esztendőben – Kertai Rita, az egy évvel ezelőtt, még ifjúsági korosztályúként bronzérmet szerző Ambrus Krisztina és az idei utánpótlás EB-n három érmet gyűjtő Madarász Dóra. Napjaink legeredményesebb női versenyzője, Tóth Krisztina viszont távol marad a tornától.

A férfi mezőnynek is lesznek komoly hiányzói, a világranglistán legelőkelőbb helyen álló Jakab Jánost vállproblémái akadályozzák meg a részvételben, a tavalyi győztes Pattantyús Ádám pedig külföldi klubkötelezettsége miatt nem álmodozhat címvédésről. Vannak viszont a résztvevők között olyanok, akiknek egy TOP 12-elsőséggel lenne teljes a hazai éremgyűjteménye. Lindner Ádám és Muskó Péter egyaránt állt már a dobogó legfelső fokán az Országos Bajnokság végén, és finalistaként voltak a TOP 12 győzelem kapujában is, ennek a tornának az aranyérme azonban még hiányzik vitrinjükből.

A mostani mezőnyből Fazekas Péter rendelkezik a legtöbb győzelemmel, szám szerint kettővel, még 2001-ből és 2005-ből. Rajta kívül még két játékos végzett korábban a TOP 12-es mezőny élén, időrendi sorrendben Kosiba Dániel 2008-ban – a valaha volt legfiatalabb versenyzőként – és Nagy Krisztián 2009-ben.

A Top 12 Bajnokság a szokásoknak megfelelően két hatos csoportban kezdődik. Az első és második helyezettek játsszák az elődöntőt, és ezen párharcok győztesei küzdenek majd a döntőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik