Sport

Napirenden a stadionfejlesztés, nem lesz téli teremtorna

A győri és a székesfehérvári stadion lehet az első két biztonságos létesítmény - a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségének döntése értelmében.

Az MLSZ vezető testülete a keddi ülésén – melyen az is eldőlt, hogy az elégtelen számú jelentkezés miatt nem lesz téli teremtorna –  meghallgatta Studniczky Ferenc bizottsági elnök beszámolóját a stadionbiztonsági projektről. Az MLSZ honlapján olvasható beszámoló szerint december 1-jén írják ki a kétszakaszos, gyorsított közbeszerzési eljárást, melyet a szövetség megbízásából a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) bonyolít le. A tervek szerint központi jegyértékesítési rendszert alakítanak ki, amelyet a jövőben az MLSZ működtet. Központi klub-kártyarendszer és sportrendészeti nyilvántartás is megvalósul, a stadionokban az események biztonságos rendezését embermagasságú beengedő kapuk, valamint digitális kamerarendszerek is szolgálják majd. A klubok felhasználói lesznek a kiépített rendszernek, az infrastruktúra az MLSZ tulajdonában marad. A projekt megvalósítását követően, a mérkőzéseket csak névre szóló jegyekkel lehet majd látogatni.
Az elnökség jóváhagyta a pályázat értékelő bizottság összetételét, melybe négy főt az MLSZ delegál, egy-egy főt pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK) és a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK).
Az elnökség határozatot fogadott el arról, hogy a projekt keretében június 30-ig el kell készülnie az első stadionnak. Az első két biztonságos létesítmény a székesfehérvári Sóstói Stadion és a győrii ETO-stadion lesz, mert – amint az az indoklásban áll – a FIFA/UEFA előírások, a földrajzi elhelyezkedés és az esetlegesen szükséges átalakítások költségeinek figyelembe vételével jelenleg ez a két stadion a leginkább alkalmas kiemelt mérkőzések, így esetlegesen a válogatott vb-selejtezőinek magas színvonalú megrendezésére. A program első szakaszába majdan bekerülő mintegy 10-14 stadionban várhatóan október végéig működnie kell az összes fejlesztésnek.
Ugyancsak a hazai labdarúgáshoz kapcsolódó hír, hogy jövőre három Eb-selejtezőt rendezhet Magyarország. Március 23. és 28. között az U-17-esek elitkörének egyik négycsapatos küzdelme zajlik itthon, azután ősszel a következő U17-es, illetve U19-es selejtező torna. Előbbi október 18-tól 23-ig, utóbbi pedig november 2-tól 7-ig tart majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik