Sport

Itt az új magyar csodagyerek!

Gyurinovics Fanni még csak tízéves, de már fáradhatatlan. Ahány hét, annyi úszóverseny, és korosztályos rekordok tömkelege.

Ugyan nem háton hasítja a vizet,
de ettől még Egerszegi Kriszti örökébe léphet Fanni

Ebben a korosztályban nehéz az összehasonlítás a világ élmezőnyével, de az dokumentálható tény, hogy az 50 méteres gyorsúszásban – 50-es medencében – eddig csak egyetlen tízéves hölgy volt gyorsabb a negyedik osztályos bajai kislánynál, aki nyár óta már a Jövő SC versenyzője. Gyurinovics Fanni nyár óta 28,85 másodperccel tartja a korosztályos országos rekordot, ennél csak az amerikai Lia Neal úszott gyorsabban, ő évekkel ezelőtt 28,59-et teljesített, de az amerikai lány majdnem 11 éves volt ekkor, Fanni pedig csak októberben töltötte be a tízet.

Fannira már három éve felfigyelt a szakma, s azóta csodagyerekként tartják számon, az akkor még Kiskunhalason, Novotny Attila keze alatt úszó tehetséget. 2008. decemberében így írt róla a www.uszovilag.hu szakportál: „A legfrissebb szenzáció: a minapi békéscsabai Viharsarok Kupán a kiskunhalasi Gyurinovics Fanni – 2001-es születésű kislány – 3:06.69 perces idővel nyerte a 200 méteres vegyes úszást a 2000-es születésű, ugyancsak halasi Lakatos Krisztina (3:09.20), és az 1999-es születésű – békéscsabai – Okos Glória előtt, akinek már 3:14.03 volt az ideje.”

Azóta sincs megállás, másfél hete, a hódmezővásárhelyi Hód Kupán, a Gyarmati Dezső Uszodában hét számban indult, mind a hetet megnyerte – 50 méteres medencében -, s 100 m gyorson és háton korosztályos országos csúcsot javított úgy, hogy náthás volt, fájt a feje, alig kapott levegőt. A 144 centis, 35 kilós kislányt minde4z azonban nem akadályozta meg a rekorddöntésben.

Most hétvégén Baján, Fanni szülővárosában, a Halászlé Kupán – immár 25 méteres medencében – folytatódott a csúcsvadászat. A kislány kilenc számból kilencet nyert meg, hatban országos csúcsot úszott. 50 m gyorson 29,32 mp, 200 m gyorson 2:15,8, 50 m háton 33,8, 100 m háton 1:12,24, 100 m pillangón 1:12,04, 100 m vegyesen 1:12,00 az új országos csúcs. „Fanninak 294 érme van otthon a vitrinben, ebből 240 arany – csak az idén 63…” – mondja az édesapa, Gyurinovics Zsolt, aki a családdal együtt, a lánya kedvéért, felköltözött a fővárosba.

“Öt éve Baján Kiss József tanította meg úszni a lányomat, aztán Bakos László, a szintén bajai világbajnok Hosszú Katinka nagypapája vette a szárnyai alá a páratlan vízfekvésű lánykát. Ezt követte a halasi kaland, egy 19-szer 8 méteres fura medencében, ahol a környezet mindenre alkalmas volt, csak éppen úszásra nem, de Novotny Attila edző fanatizmusa pótolta az ideális körülményeket. A következő állomás Pécs volt, Anatolij Petrov, vagyis hát „Tolja bácsi”, Jakabos Zsuzsanna korábbi mestere” – t

őle tanulta talán a legtöbbet Fanni, no persze Bakos nagypapa mellett.

És most már a nagyszerű gyerekedző, Magyarovits Zoltán edzi Fannit a Komjádi Uszodában.„Két éve figyeltem fel a kislányra, s most, hogy vele dolgozom, tanúsíthatom, hogy minden igaz abból, amit regéltek róla. Iszonyatosan gyors, robbanékony, s bár technikailag még van mit csiszolni rajta, fantasztikus jövő előtt áll” – állítja a tréner, aki azt sem tartja kizártnak, hogy már a 2016-os riói olimpián, 15 évesen maradandót alkot tanítványa.

Fanniban az a különös – legalábbis magyar mércével mérve -, hogy az a két szám a kedvence, s ezekben is a legjobb, amelyekben Túróczy Judit óta, vagyi negyven éve nem értünk el számottevő eredményt: a gyorsúszó sprintszámok. A bajai kislány lehet az első magyar úszónő negyven évre visszamenőleg, aki a „királykategóriában”, 50 és 100 m gyorson berobbanhat a világ élmezőnyébe.

Güttler Károly, az utánpótlás-szövetségi kapitány óvatosságra int. „Tízéves korban még nem érdemes túlságosan előre nézni, sok gyereksztárból nem lett semmi sem, s ugyanez fordítva is érvényes: Egerszegi Krisztina például még sehol sem volt tízévesen, nem véletlen, hogy Fanni jobbat úszik most 100 m háton, mint Egér ennyi idősen. Valóban csodálatos lenne klasszis sprintert nevelni belőle, de ennek Magyarországon nincsenek hagyományai, nálunk a hosszú és az összetett versenyszámok – 400 m vegyes, 200 m mell, stb. – a divatosak, az edzők nem igazán értenek a 100 m gyorshoz.” Magyarovits Zoltán – az úszóknak „Mogyi” – bebizonyíthatja Fannival, hogy ez nincs teljesen így…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik