Sport

Duplájára emelték az európaiak WADA-mandátumát

Három dokumentumot fogadtak el az Európai Unió Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanácsának (OIKST) kétnapos ülésén, Brüsszelben.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) keddi tájékoztatása szerint a sport szekció ülésén a sportért felelős államtitkár, Czene Attila hozzászólását követően vita nélkül három pontot is elfogadtak. Ezen anyagok tartalmi elemeit a tagállamok korábban már részletesen is leegyeztették.

Az elsőként jóváhagyott állásfoglalás 2013-tól megváltoztatja az EU tagállamok képviseletét a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségben (WADA), valamint a WADA-üléseket megelőzően átalakítja az EU pozíciójának koordinációját is: a belga-magyar-lengyel elnökség közös eredménye, hogy az eddigi 18 hónap helyett a jövőben hároméves mandátumokkal bírnak majd az európaiak a WADA képviseleti rendszerében. E témában Czene Attila felszólalásában kiemelte:

“A sikerre vitt módosítás lehetőséget ad egyrészről az európai érdekek erőteljesebb érvényesítésére, másrészről módot ad arra is, hogy a döntések előkészítésébe az európai tagországok hatékonyabban bevonhassák a civil sportszakmai oldalt képviselő szervezeteiket.”

A második dokumentum a sportbéli önkéntesség értékeinek fejlesztésére fogalmazott meg konkrét javaslatokat mind a tagállamoknak, mind pedig az Európai Bizottságnak. Tartalma a 2011-es Európai Önkéntesség Évében megfogalmazott alapelvekre, valamint a magyar elnökség által kidolgozott és elfogadott hároméves uniós sport munkatervre épül.

A sportmérkőzések eredményének manipulálása elleni küzdelemről szól a harmadik következetés. Ebben az uniós országok közös elveket fogadtak el a sportban elkövetett csalások megelőzésére. A magyar elnökség által megkezdett tematikát folytatva a bundázás elleni harc mikéntje mellett arról is döntöttek, hogy további lépéseiket a szakértők munkájára és a témát érintő kutatások eredményeire alapozzák. A tagállamok emellett egyetértettek abban is, hogy az uniós szintű kormányzati lépések csak kiegészítik a civil szféra által meghozott intézkedéseket. Elhangzott: e munkába be kell vonni a fogadási ipar szereplőit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik