Sport

Nem titkolják az anyagi gondokat

A fehérvári jégkorong-akadémia kulcsfontosságú, de működtetése nem kis faladat.

Ötödik szezonját kezdte kora ősszel az osztrák jégkorongbajnokságban a Sapa Fehérvár AV19. Két évvel ezelőtt szerepeltek a legjobban, a hatodik helyen zárták az alapszakaszt, az elődöntőre is volt esélyük, végül nagyon csatában alulmaradtak a bécsiekkel szemben. A nyáron minden idők legerősebb Volánját építették a vezetők: nem titkoltan a rájátszásra hajtanak. Aki az alapszakaszt az első hat között zárja, automatikusan tagja az elit mezőnyében, a tabella második felében végző öt együttes pedig a fennmaradó, még play offot jelentő két helyért harcol majd január végétől.

 

– Mi érthetően szeretnénk egyenes ágon bejutni a rájátszásba, negyven mérkőzés után igyekszünk a hat közé kerülni. Ott vagyunk a határon, a szezon elején jobbára a negyedik helyen tanyáztunk, ám nem nyugodhattunk meg egyetlen pillanatra sem, ugyanis roppant kiélezett a pontvadászat, két-három vereséggel, előkelő pozícióból jelentőset zuhanhat bárki. Tudtuk, hogy a nyáron meg kell erősítenünk az együttest, hiszen sérülések, formahanyatlások esetén is megbízható, kiegyensúlyozott teljesítményt kell nyújtanunk. Az erősítéseink jól sikerültek, külföldi játékosaink gyorsan beilleszkedtek, a csatár, Derek Ryan ontja a gólokat, vezette az EBEL pontlistáját is, kapusunk, az NHL-es múlttal rendelkező Adam Munro rendkívül kiegyensúlyozottan teljesít, mindössze egy-két gyengébb mérkőzése akadt, ami ilyen megerőltető sorozat esetében érthető. Említettem, légiósaink gyorsan beilleszkedtek, mindössze az olasz Cristiano Borgatello távozott az ősszel. Ő is jól érezte magát nálunk, a teljesítményével elégedettek voltunk, ám a családja nem tudta megszokni az idegen környezetet, ezért a védő kérte szerződése felbontását. A hátvédtől elváltunk, visszatért korábbi együtteséhez, helyére a portugál-kanadai Justin DaCosta érkezett. Az idegenbeli szereplésünkkel elégedett vagyok, főleg az elején remekeltünk külföldön, azonban a hazai mérlegünk hagy kívánnivalót maga után. A vártnál szerényebb itthoni szereplés miatt nem tudtuk bebetonozni magunkat az élmezőnybe. Úgy gondolom, a play off-szereplés, azaz az első nyolc közé kerülés ettől a csapattól jogos elvárás. Egyenes ágon szeretnénk megszerezni, ha nem sikerül, abból sincs tragédia, ám a második körben jóval nehezebb lesz a helyzetünk, hiszen öt együttesből csak kettő lehet tagja a felsőházi folytatásnak – mondja Ocskay Gábor.

A szakosztály igazgatója nem titkolja, kevés, nyugodt pillanata akad mostanság, a szakosztály komoly anyagi gondokkal küzd, azt mondja, meglehetősen vékony jégen táncolnak, szerencsére ez a jégfelület még nem szakadt be.

– A jelenlegi gazdasági környezet nem könnyíti a profi sportklubok életét, mi is napi problémákkal küzdünk, folyamatosan az életünkért harcolunk. Nyugodtan mondhatom, az időm nagy részét a szponzorok után rohangálás köti le, sikerült újakat találnunk, ám a költségeink is jócskán emelkedtek, hatalmas küzdelmet jelent, nem könnyű egyensúlyban tartani a költségvetésünket. Ami lélegzetvételt jelentett, hogy névadó szponzorunk, a Sapa a közelmúltban újabb egy évvel meghosszabbította a 2012 tavaszán lejáró névadói szerződésünket újabb egy esztendővel, 2013 áprilisáig biztosan maradnak a csapat mellett. Azonnal anyagi segítséget is nyújtottak, lényegében mentőövet dobtak nekünk. Tavaly áprilisban indult az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, ahol közel 250 gyerek tanul és sportol, a működését a felnőtt csapat büdzséjéből finanszírozzuk, idén szeptemberig 130 millió forintot költöttünk. Az utánpótlás nevelése rendkívül fontos dolog, azonban nagyon sokan ígértek segítséget, ám ebből eddig vajmi kevés valósult meg. A futballban működő akadémiákhoz hasonlóan nekünk is komoly állami pénzek beáramlását ígérték. Az eddig elköltött pénzek 70 százalékának meg kellene érkeznie a közeljövőben, a tervek szerint májusig, több részletben 90-100 millió forintot kell kapnunk kormányzati forrásból. Ha végre elkezdenek áramolni az ígért pénzek, kiegyenesedhet az akadémia, ezáltal a felnőtt csapat működtetése kapcsán is megkönnyebbülhetünk. Azonban ha továbbra is egyedül leszünk kénytelenek cipelni a terheket, el kell gondolkodnunk, hogy ilyen nagyságrendben tudjuk-e folytatni az utánpótlás nevelést. Pedig komoly terveink vannak, szeretnénk felépíteni az edzőpályát, ugyanis a csarnokunkat évek óta csúcsra járatjuk. A társasági adó bevételeknek is rövidesen meg kell érkezniük, ami újabb könnyebbséget jelent majd az akadémia működésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik