Sport

Huszonnégy érem a világversenyekről

A 2011-es év világversenyein 24 aranyérmet szereztek az Alba Volán SC modern pentatlonistái a különböző korosztályokban.

Az év utolsó világversenyéről, a Buenos Airesben rendezett junior világbajnokságról három arannyal és egy bronzéremmel tértek haza a fehérváriak, előzőleg sem lehetett rájuk panasz, összesen 24 érmet akasztottak a fehérváriak nyakába a világversenyeken. Korponai István 2009 márciusa irányítja a szakosztályt, megjegyzi: a rövidesen mögöttünk hagyott esztendőre nem lehet panasz.

 

– Az idény kezdetekor hármas célt tűztünk magunk elé. Elsőként azt: felnőtt sportolóink úgy szerepeljenek, hogy reális esélyük legyen a válogatottba kerülésre, ezáltal az olimpiai kvóta megszerzésére. Sőt, szerezzék is meg azt. Utánpótlás versenyzőinkkel kapcsolatban szintén elvárás volt, hogy minél többen kerüljenek be a korosztályos nemzeti együttesekbe, majd a különböző világversenyeken eredményesen szerepeljenek. A harmadik feladatunk pedig az volt: hagyományainknak megfelelően magas színvonalú ifjúsági Eb-t rendezzünk, amelyet anyagilag és erkölcsileg is sikeresen zár a szakosztály. Az augusztusi viadalon ismét jó vizsgáztunk, a nemzetközi szövetség illetékesei megköszönték a munkánkat. A fentiek ismeretében nyugodtan mondhatom, a kitűzött céljaink szinte hibátlanul teljesültek – mondja Korponai István.

Hozzáteszi, feltétlenül örömteli, hogy Kovács Sarolta már megszerezte az olimpiai kvótát, de Demeter Bence és Gyenesei Leila is olyan pozícióban van a világranglistán, hogy joggal reménykedik a londoni szereplésben.

– Nem lesz könnyű dolga Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitánynak, amikor ki kell jelölnie, kik lehetnek majd ott a rajtnál, a férfiaknál és a nőknél is két-két sportolónk indulhat. Persze, a névsor leadása még a jövő zenéje, addig négy Világkupa-viadalt rendeznek, továbbá a Világkupa-döntőt és a világbajnokságot. A hölgyek közül Kovács Saci áll a legjobban, a legelőkelőbb helyen tanyázik a világranglistán, az ötkarikás szereplési jogot felnőtt vb-ezüsttel szerezte meg. A fővárosi Tóth Adrienn Eb-ezüstjének köszönhetően szerzett indulási jogot, viszont a kvótával még nem rendelkező Gyenesei Leila a ranglistán megelőzi. Úgy gondolom, Leila is megszerzi a szereplési jogot. A férfiaknál a még junior korú Demeter Bence az előkelő hatodik helyen áll a világranglistán, ez alapján kihagyhatatlan lenne az utazó csapatból, azonban másik két versenyzőnek, Marosi Ádámnak és Kasza Róbertnek már van kvótája. Előbbi Moszkvában vb-bronzzal bizonyított, utóbbi megnyerte a VK-döntőt Londonban, az olimpia helyszínén. Demeter a VK-döntőn nyolcadik lett, a vb-n pedig hatodikként ért célba. A nőknél minden bizonnyal három versenyző közül kell a kapitánynak kijelölnie azt a kettőt, aki rajthoz állhat, a férfiaknál szerintem négyből kell szűkítenie, ugyanis meggyőződésem, Tibolya Péter is meg fogja szerezni a jogot, ha másként nem, a világranglista-helyezés alapján.

Amikor arról faggatom, az idei esztendőben mi jelentette a legnagyobb örömet, azt mondja, a nyári, Medwayben rendezett felnőtt Eb és a moszkvai vb, a két eseményen Kovács és Gyenesei tagja volt a győztes váltónak, Tóth Adrienn társaságában. Továbbá a junior korú Kovács egyéniben a második helyen zárt, s Demeter hatodik pozíciója is kiváló. A szigetországban a fehérváriak összesen öt aranyat gyűjtöttek, a női váltó tagja volt Kovács és Gyenesei, ugyanez volt a helyzet a csapatverseny során is, a férfi váltóban pedig Demeter szerepelt Kaszával és Marosival.

Az utánpótlás viadalokon Kovács és Demeter egyéniben kontinensbajnok lett a lengyelországi Dzonkowban, egy évvel korábban mindketten Eb-t nyertek Fehérváron, tehát ezúttal ismételtek. Az idei, székesfehérvári, ifi Eb-n Klis Krisztián és Fröhlich Tamás váltóban szerzett aranyat, a futásnak és a lövészetnek a 7. helyről vágtak neki, ám remek hajrával feljöttek a dobogó tetejére.

A november derekán bonyolított szezonzáró, junior vb-n, Dél-Amerikában Kovács diadalmaskodott egyéniben, megvédte címét, a női csapat 3, helyen zárt Kovács Sarolta, Tóth Adrienn és Földházi Zsófia összeállításban. A vegyes váltóban Kovács diadalmaskodott Demeter Bencével. Utóbbi a férfi egyéniben a 4. helyen ért célba.

– A lengyelországi Eb-n Bence az ötödik helyről indulva tudott nyerni, ezúttal a hatodik pozícióból indult, három „agár” ment előtte, akiket nem tudott utolérni. A vegyes váltóban mindketten jól vívtak, jól úsztak, a lovaglás során nem vétettek hibát, így magabiztosan diadalmaskodtak. A viadal remek zárása volt az esztendőnek, sportolóink 2011-ben 24 érmet szereztek a különböző viadalokon, ezek döntő része arany, főként Kovács és Demeter remekelt, a juniorok és a felnőttek között is. Ennél rosszabb idényünk ne legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik