Sport

Böhn és bűnhődés

Gondolatok a norvég-magyar barátság körül.

Amióta tudott, hogy Heidi Löke csatolmányaként Karl-Erik Böhn is megérkezik Győrbe, egyértelmű volt: a világhírű norvég szakember aligha marad sokáig munka nélkül. Sokaknak viszont sok, hogy fél év alatt a két legfontosabb hazai kispadot is elfoglalta, hiszen előbb a válogatott szövetségi kapitányává nevezték ki, majd nemrég a Győri Audi ETO-nál is ő lett a vezetőedző.

Ugyanezen leosztás okán már Mocsai Lajosnak is vannak irigyei szép számmal (Veszprém-férfiválogatott), node ő mégiscsak tett már sokat a magyar kézilabdáért – Böhn viszont férjként érkezett, ráadásul rögtön elterjesztették róla, hogy muszáj volt jönnie, Norvégiában ugyanis nem kaphatott állást, miután a BL-győztes Larvik játékosainak kiárusításában állítólag kulcsszerepe volt. Ellenőrizhetetlen, vajon így volt-e, mindenesetre az első benyomások nem egy minden hájjal megkent, aknatelepítéssel és haszonszerzéssel foglalkozó svihák képét mutatják – épp ellenkezőleg, Böhnnek van kisugárzása, és a szakmai múltja is értékelendő.

Megint más kérdés, hogy mifelénk ez még nem elég, minden mozzanat mellé kell költeni egy legendát, a győri sztorihoz például azt, hogy a szálakat alapvetően egy mindenható menedzser mozgatja, akinek a kötelékébe tartozik a bajnokcsapat fele.

Ezen túlmenően képbe fröccsent a szokványos levelező tagozat – annyi nyílt levelet, amit nálunk gyártottak, valahányszor valakinek nem tetszett valami, az Országos Levéltár egy évszázad alatt sem tudna feldolgozni. Kézilabdában volt már nyílt levél Nagy László ügyében, Mátéfi Eszter ügyében, most a Fradi írt, hogy ne legyen Böhn edző Győrben, mert így már teljes az elgyőriesedés a válogatottaknál, és majd ők meglátják, elengedik-e a nemzeti csapatba játékosaikat. Már most az a kérdés, hogy a győri hegemóniát erősíti-e bármennyiben, ha az edzőik a korosztályos csapatokat is irányítják – meglátásom szerint aligha, az ETO ugyanis olyan irdatlan anyagi és ezáltal szakmai erőfölényben van a többiekkel szemben, ami momentán áthidalhatatlan. Azaz a Fradinak attól nem lenne nagyobb esélye Görbiczékkel szemben, ha mondjuk egy pesti szakember irányítaná a kadetteket. Persze így, hogy tülköltek egyet, egy-egy szituációnál majd lehet mondani, hogy azért fújtak ellenük, mert a szövetség és a bírók a győriek nyomása alatt nyögnek, és hogy ők megmondták már akkor, ugyebár…

A legfrissebb hírek szerint a pesti zöld-fehéreknél azóta ülésezett az elnökség, de most még nem mondanak semmit, majd jövő héten. Hogy a köztes napokban mi történhet, ami miatt még nem lehet megnyilvánulni, elképzelni sem tudom. Pontosabban, ha a magyaros megközelítést veszem alapul, akkor kénytelen vagyok különféle háttéralkukat vizionálni, cserealapok gründolódnak, hogy elengedjük a válogatottba a játékosainkat, ha (ide az aktuális igény képzelendő).

Miközben mindenki tudja, hogy a Győr itthon Böhn nélkül is simán nyer, sőt, megkockáztatom, akkor is bajnok lenne, ha Balogh doktor, a csapatorvos venné át az irányítást. Válogatott szinten viszont nyakig vagyunk abban, amiben, ott nem a büntetés és bűnhődés formáit kellene vizionálni, hanem a felemelkedésre illene törni minden idegszállal. Úgy egyébként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik