Sport

A Zajecsar jelenti az újabb feladatot

A fehérvári, női kézilabdázók legközelebb december végén vívnak tétmeccset.

A koronázó, királyi város, Székesfehérvár egyetlen jelentős nemzetközi kupasikerét az akkoriban Cornexi-Alcoa névre hallgató hölgykoszorú érte el, a női kézilabdázók 2005 májusában, a fináléban a Győrt legyőzve az EHF-kupában diadalmaskodtak. Ezúttal a KEK-ben érdekelt Mihály Attila együttese, a nyolcaddöntőben a szerb Zajecsart rendelte melléjük Fortuna. A déli szomszéd az utóbbi években örökösnek számító bajnokcsapata nem ígérkezik könnyű ellenfélnek a legjobb 16 között, bravúr szükséges a továbbjutáshoz. Az első összecsapásra február első hétvégéjén kerül sor a koronázó városban, a visszavágóra egy héttel később, Szerbiában.

Az Alcoa FKC hölgykoszorúja tréningekkel és edzőmérkőzésekkel hangol a következő, nemzetközi fellépésre. Tétmeccset legközelebb az év végén, a két ünnep között, december 29-én vívnak Krisztina Triscsuk és társai, 18 órakor a Vác látogat Fehérvárra. A vendégek a dobogó harmadik fokán tanyáznak, az Alcoa FKC a hetedik helyen várja a folytatást.

De vissza a nemzetközi porondhoz: a fehérváriak a KEK-ben eleddig mindössze egyszer próbáltak szerencsét, a 2006-2007-es idényben a nyolc közé jutásért a román Ramnicu Valcea búcsúztatta őket, amely később meg is nyerte a sorozatot.

– Ezúttal kiemeltnek számítottunk, tehát a felső ágról vártunk ellenfelet – mondta Kynsburg Zoltán, az Alcoa FKC ügyvezetője. – Az előzetes kívánságlistámon azon négy együttes között szerepeltek a szerbek, akiket szívesen vettem volna, tehát nem vagyok csalódott. Három szempont játszik ilyenkor szerepet: az ellenfél játékereje, az utazási költség, ami szintén nem elhanyagolható, valamint az, mennyire attraktív, azaz a közönség szempontjából eladható a rivális. Ha a távolságot nézzük, a Debrecen lett volna a tökéletes megoldás, viszont a szurkolóinkat túlzottan nem érdekelte volna, hiszen velük máskor is találkozunk. Itt már könnyű ellenfél nincs, a BL-ből kiesők jóvoltából Európa 9-12. legjobb csapata is a KEK-ben folytatja. Amikor a világhálón néztem a bécsi sorsolást, s még három ellenfél jöhetett számításba, örültem, hogy nem a svéd Savehof, vagy az orosz Zvenyigorod, hanem a Zajecsar került az utunkba. Nincs könnyű dolgunk, de látok esélyt a továbbjutásra. Majd kiderül, előny, vagy hátrány, hogy idegenben kerül sor a második összecsapásra.

A februári ellenféllel korábban nem találkoztak a fehérváriak, azonban akad játékosuk, akivel már igen. A beállós, Verica Nikolics három szezont húzott le az FKC-nál, majd Déván szerepelt, a nyáron igazolt Szerbiába. A kapus, Szladjana Djerics szülővárosa Zajecsar, itt is kezdte karrierjét, korábban ő is három szezont húzott le az Alcoánál. Jelenleg nem a szerb egylet alkalmazottja, a nyáron a német Trier együttesébe szerződött. Az RK Zajecsar az utóbbi években kisajátította az aranyérmet hazája bajnokságában, tulajdonképpen egycsapatossá silányította a pontvadászatot. A nyáron tovább erősítették az amúgy sem gyenge keretet, Dániából érkezett a spanyol válogatott átlövő, Marta Mangue, a szerb Jelena Esic, a Valcea kiváló kapusa, Tereza Pislaru, valamint a két szélen egyaránt bevethető horvát, Aneta Peraica. Ezen igazolások sem bizonyultak elégségesnek a BL-ben való menetelésre, az első selejtező kört még sikerrel vették a Mihalovce, a Britterm és az Üsküdar – az Alcoa legutóbbi ellenfele volt a 32 között – ellenében, azonban a második kanyarban elhasaltak a Kolozsvár ellen, a Rosztov Don feletti magabiztos diadal nem bizonyult elégségesnek a továbblépéshez. A KEK küzdelmeibe a harmadik fordulóban szálltak be, a holland Dalfsent megerőltetés nélkül verték.

Az FKC elleni páros csata első felvonására február első hétvégéjén kerül sor Fejérben, a visszavágót egy héttel később rendezik. Az Alcoa vezetőedzője, Mihály Attila nem bánkódott különösebben a sorsolás után. Kedden két edzést vezényelt – majd öt nap pihenőt adott a hölgyeknek -, az esti tréning után nyilatkozott honlapunknak.

– Mindkét mérkőzésen extrát kell nyújtanunk, ha csak egyiken játszunk jól, az nem lesz elég a továbblépéshez. A szerbek fizikálisan erős, gyors csapatot alkotnak, végig koncentráltan kell kézilabdáznunk. Nem ismeretlenek, ugyanis az Üsküdar ellen készülődve a Zajecsar elleni összecsapásukat elemeztük, a lemezt rövidesen ismét előveszem… Időnk még van, három hónap múlva kerül sor a két ütközetre, addig is komoly meccsek várnak ránk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik