Sport

Berdych drámai fordítása hazaküldte Djokovicot

David Ferrer másfél szetten át nyeregben érezhette magát, ám Tomas Berdych még épp időben kapta össze magát, és fordított az ATP-vb utolsó csoportmeccsén.

Jó hat éve már, hogy Tomas Berdych utoljára legyőzte David Ferrert (2005, Hamburg), azóta négy vereség zsinórban. Péntek este sem úgy indult kettejük összecsapása, hogy a cseh megtöri a rossz sorozatot.

3-3-ig együtt haladtak a felek, itt viszont a hetedik kiemelt cseh már nem tudta pályán belül tartani ütéseit. Mindkét oldalról csúnya rontásokkal ajándékozta meg a spanyolt a szettért szerválás lehetőségével.

Ferrer nem is hibázott, 6-3-ra húzta be az első felvonást. A játszma harminchárom perce alatt mindössze öt pontot vesztett saját adogatása mögött, óriási nyomást gyakorolt Berdych második szerváira, ráadásul a cseh tizenhat ki nem kényszerített hibával támogatta meg ellenfele győzelmi terveit.

Fordulás után a forgatókönyv ugyanaz maradt, Ferrer 2-1-re lépett meg egy korai brékkel, de megerősíteni nem tudta az előnyt. Aztán 3-3-nál a spanyol megint kihasználta egyetlen fogadóelőnyét, majd a következő game-ben két labdája volt az 5-3-as vezetéshez. Ekkor úgy tűnt, Berdych megadta magát, de újabb váratlan csavarral négy pontot nyert zsinórban, és visszavette adogatását, 4-4.

Sőt, a második etap végjátékához közeledve, megtalálta legbrutálisabb első szerváit, s a 220 km/óra körüli bombákkal még a returnjátékáról híres Ferrer sem tudott mit kezdeni. 6-5-ös hátrányban a vb-n eddig szettet sem vesztő valenciai koncentrációja pár percre kihagyott, ennyi elég is volt Berdychnek az egyenlítéshez. Hatvanhárom perc alatt, 7-5-tel tartotta életben továbbjutási esélyeit.

A döntő játszma pedig már csak formalitás volt. Berdych tizenegy pontot szerzett sorozatban a 2-0-ás vezetéshez, három játékkal később már 5-0 volt a javára. A szett addigi huszonnégy pontjából húszat elvitt. Ferrernek azért is keményen meg kellett dolgoznia, hogy egyáltalán feliratkozhasson az eredményjelzőre. Két óra és nyolc perc után 3-6, 7-5, 6-1 a vége.

A találkozó fontos pontjai:

Berdych idei ötvenharmadik győzelmével nem csupán továbbjutott az A-csoportból, de letaszította annak éléről Ferrert, és kiütötte a versenyből a délután ismét kapituláló Novak Djokovicot. Bár elnézve a világelső jelenlegi formáját, lehet, hogy inkább csak kimentette az utóbbi időben újra brillírozó Roger Federer karmai közül.

Szombaton délután FedererFerrer, este TsongaBerdych derbit rendeznek a vasárnapi döntőbe kerülésért.

Eredmény – ATP-vb, London (2,227 millió font), 3. csoportkör
A-csoport:
Janko Tipsarevic (szerb, 9.) – Novak Djokovic (szerb, 1.) 3-6, 6-3, 6-3
Tomas Berdych (cseh, 7.) – David Ferrer (spanyol, 5.) 3-6, 7-5, 6-1
A csoport végeredménye:
Tomas Berdych 2-1, David Ferrer 2-1, Novak Djokovic 1-2, Janko Tipsarevic 1-1, Andy Murray 0-1 (visszalépett)
Szombati program, Digi Sport (ÉLŐ):
15:15-től:
Roger Federer (svájci, 4.) – David Ferrer (spanyol, 5.)
21:15-től:
Jo-Wilfried Tsonga (francia, 6.) – Tomas Berdych (cseh, 7.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik