Sport

Az NBA és az utolsó szalmaszál

A csapattulajdonosok és a játékosokat képviselő szakszervezet "kísérleti megállapodást" kötött, lehet, hogy mégsem marad el az NBA teljes szezonja.

Az egyezséget – melynek részletei nem kerültek nyilvánosságra – még mindkét félnek többségi szavazással el kell fogadnia, azaz a több mint 400 tagot számláló játékos-szakszervezet (NBPA) több felének kell támogatnia az új kollektív szerződést, a 29 csapattulajdonosból pedig minimum 15-nek.

“Optimisták vagyunk. Reméljük, mindkét fél megszavazza a megállapodást és akkor december 25-én rajtolhat a rövidített szezon” – mondta David Stern, az NBA elsőszámú vezetője.

Az idény eredetileg november 1-jén indult volna, és az elhúzódó bérvita miatt múlt héten december 15-ig valamennyi mérkőzést törölték.

Ráadásul egyre kevesebb esély mutatkozott az egyezségre, miután az NBPA bíróság elé vitte az ügyet, trösztellenes pert indítva a klubtulajdonosok ellen Minnesota és Kalifornia államban.

A keresetet arra hivatkozva nyújtották be, hogy a játékosok kizárása illegális és árrögzítésre irányuló szervezett bojkott, amely gátolja a szabad kereskedelmet, és a liga utolsó ajánlata megfosztaná a játékosokat a szabadpiaci feltételektől.

A felek a feszült helyzetben titkos találkozót tartottak a hét elején, majd pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ültek, melyen 15 órás maratoni egyezkedés eredményeként született a “kísérleti megállapodás”.

Az alkudozás központi vitatémája az évi 4,3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket.

A klubtulajdonosok azonban – a múlt szezonbéli, együttesen állítólag 300 millió dollárra rúgó veszteségeikre hivatkozva – ragaszkodnak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartják a klubonként 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le. Ebben az idényben, ha mostantól minden a tervek szerint alakul, akkor 66 meccses lesz az alapszakasz.

Idén az NFL-szezon is veszélybe került, az amerkaifoci csúcsligájában is hasonló okok miatt ment a huza-vona, de a tojáslabdások is megegyeztek, és nyár végén bár kapkodva, de idejében elkezdődhetett a szezon.

 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.