Sport

Guiness-rekordot döntött a magyar sakkozó

Sikeres Guinnes-rekordkísérletet hajtott végre Sinka Brigitta Békésszentandráson: a város szülötte, a pénteki 46 táblás sakkszimultánnal átlépte a tízezer partis határt.

Hosszú út vezetett addig, amíg a hatvanas-hetvenes évek ma már 84. évében járó sakkmesternője elkezdhette a helyi kultúrházban a célhoz vezető utolsó szimultánt. Sinka Brigitta annak idején a MÉH-Vállalat munkatársaként éveken át munkaköri kötelességként tartott szimultánokat, így reklámozva cégét. Mivel ezeket az eseményeket kivétel nélkül adminisztrálták, így valamennyi lejátszott parti dokumentálható. Legutóbb egy hete, a zuglói Csanádi Árpád Iskolában 74 táblán játszott, öt órán keresztül. Mindössze két-két partit vesztett, illetve adott döntetlenre, a többit megnyerte.

Békésszentandráson 45 ellenfélre volt szüksége célja eléréséhez, a negyvenhatodik, vagyis a 10 001-es sorszámút unokaöccse, a 11 éves Sinka Márkó játszhatta.

A többszörös felnőtt bajnoki érmes Sinka Brigitta két sakkolimpiára is kijelölt csapattag volt, ám mindkétszer adminisztratív okok miatt lemaradt a játékról. A korábban több agyvérzésen átesett, ám mégis kiváló szellemi és fizikai állapotban lévő idős hölgy nem áll le; jelenleg is tizenöt helyről van meghívása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik