Sport

Karl Erik Böhn a Győri ETO KC új vezetőedzője

A magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányát nevezték ki szerdán a Győr szakvezetőjének.

A norvég szakember megbízatása a mostani szezon végéig, 2012. május 31-ig szól.

Ezzel tulajdonképpen a Magyar Kézilabda Szövetség feltétele is teljesült, mivel a szervezet korábban jelezte, csak akkor járul hozzá a megállapodáshoz, ha Karl Erik Böhn legfeljebb a 2011/2012-es bajnoki idény végéig ír alá az NB I-ben százszázalékos mutatóval listavezető, a Bajnokok Ligájában középdöntős együtteshez.

“Tudom, hogy az elmúlt napokban a Győr és a szövetség sokat egyeztetett a személyemet illetően és végül egy ilyen megoldást tudtak találni” – nyilatkozta a tréner, aki nem volt jelen a szerdai bejelentésen. “A fő célkitűzés a Győr számára a Bajnokok Ligája-győzelem, ezzel tisztában vagyok és megpróbálok segíteni ebben.”

A klub azután keresett új trénert, hogy a vezetőség egy hete szerződést bontott Konkoly Csabával, akivel sorozatban négyszer nyert bajnokságot a gárda, és irányításával minden évben BL-elődöntős, illetve 2009-ben finalista volt.

A klubelnök nyilatkozata
„Karl Erik Böhn személyében a legjobb megoldást találtuk meg az idei szezonra. A szakembernek ugyanis magyarországi tartózkodása során lehetősége volt a játékosokat alaposan megismerni, amelyre alapozva a versenyszezon előttünk álló, fontos szakaszaira sikeresen felkészítheti a csapatot.
A Győri Audi ETO számára ezen túl nemcsak a professzionális edzői szakmai tudást vettük figyelembe, hanem azt is, hogy a jelölt képes legyen a különböző nemzetiségű, élvonalbéli játékosainkból igazi nyerő csapatot formálni. A jövő nyártól munkába álló vezetőedzőnket is ezen szempontok alapján keressük” – nyilatkozta Kelecsényi Ernő, a Győri Audi ETO klub elnöke

Böhn edzőként ötszörös norvég bajnok, volt hazája férfi válogatottjának másodedzője is és az előző idény közben menesztették a BL-t később megnyerő Larviktól, mert állítólag hozzásegítette élettársát, Heidi Lökét (a sorozat gólkirályát), hogy Győrbe igazoljon.

Böhnt az MKSZ augusztus 30-án nevezte ki szövetségi kapitánynak, megbízatása a 2016-os riói olimpia végéig szól, ám minden esztendőben – attól függően, hogy sikerül-e kivívni az Eb-, illetve a vb-részvételt, valamint a kitűzött helyezéseket – felülvizsgálható, illetve felbontható.


Borsos Attila,
a szövetség elnökségi tagja elmondta: az MKSZ a maga részéről olyan kompromisszumot tud elképzelni, hogy Böhn legfeljebb erre a szezonra állapodik meg a Győrrel, mert hosszútávon nem tartja szerencsésnek a két munka egyidejű ellátását.

“Mivel a válogatott nem jutott ki az idei vb-re, ezért ebben a szezonban tíz válogatott nappal számolunk. Ha jövő májusig tekintünk, ez nem olyan mértékű időszak, hogy ne lehessen megoldani. A férfi válogatott élén Mocsai Lajosnak, a Veszprém vezetőedzőjének ez nem gond. Akkor lenne új helyzet, ha valami csoda folytán úgy érne véget a női vb, hogy a válogatott jövő tavasszal mégis olimpiai selejtezőre mehetne. Akkor viszont összefogásra lesz szükség!” – jegyezte meg Borsos utalva arra, hogy a Győr legnagyobb hazai riválisa, a Ferencváros vasárnap közleményben jelezte: elfogadhatatlannak tartaná, ha Böhn lenne az ETO vezetőedzője, és a zöld-fehérek még attól sem zárkóznának el, ha játékosaikat nem engednék el a válogatottba.

A nyáron sztárokat igazoló Győr a BL-középdöntőben a címvédő Larvikkal – Böhn és Löke korábbi együttesével -, a dán Midtjyllanddal, valamint az előző idény elődöntőjében az ETO-t búcsúztató spanyol Itxako Navarrával került azonos kvartettbe. A meccseket február 4. és március 11. között rendezik. Az első két helyezett jut az áprilisi elődöntőbe, a BL-finálét pedig májusban tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik