Sport

Óriási pech: Overdose nem utazhat el Hongkongba

Egy különleges szabály miatt lemarad az egyik legrangosabb ázsiai versenyről a nemrég Rómában győzni tudó ló.

Száz napja szervezi Overdose menedzsmentje a hongkongi utazást a Távol-Kelet legnagyobb sprintfutamára. A  meghívásos verseny 14-es mezőnyébe 92 telivér szeretett volna bekerülni, köztük 15 Group I-nyerő.


Overdose, Andreas SUBORICS osztrák származású német zsokéval
Fotó: MTI / EPA

A szinte lehetetlen sikerült, az őszi szezont majdnem teljesen kihagyó Overdose-t római futása után meghívták. Egy teljesíthető kritériumnak ugyanakkor nem felelhetett meg csapata: a hongkongi versenyszervező ugyanis csupán 26 nappal a futam előtt közölte, hogy a helyi Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Hivatal egy 1992-es lóinfluenza-járvány miatt csak azon lovak beutazását engedélyezi, amelyek 15 meghatározott országban töltötték az elmúlt 60 napot. A listán hazánk nem szerepel.

A magyar lovat egy ideig semmiképp sem tartotta a versenyszervező meghívásra alkalmasnak, hiszen “három éve nem nyert Group I-es versenyt”, ám a legutolsó, római viadalon ez is megtörtént, az ázsiaiak pedig a kalapemelés után postázták volna a meghívót.

A szervezők nem említették meg korábbi, rendkívül részletes tájékoztatóikban, hogy fennáll a fent említett, 19 évvel ezelőtti eseményre visszautaló szabályozás. 1992-ben pont egy a decemberi nemzetközi versenyekre érkező külföldi telivér miatt fertőződött meg lóinfluenzával az amúgy rendszeresen oltott hongkongi állomány háromnegyede, több versenyló elpusztult, a futamokat több mint egy hónapra le kellett állítaniuk.

Még a római futás előtt ismertté váltak a Hong Kong Sprint első előfogadási oddsai, melyek Overdose-t végig a második-harmadik esélyként hozták: a szingapúri Rocket Man mögött, a legjobb hongkongi sprinterrel együtt, később épphogy mögötte (10:1-hez, majd 12:1-hez), de mindig e verseny kétszeres nyerője, Hongkong legendás lova, Sacred Kingdom előtt. Hiába.

Jozef Roszival, a ló trénere a római verseny után közölte: “Én nem ezt a versenyt akartam megnyerni vele, hanem a következőt. Itt csak annyit akartam, hogy a lovat a futam előre hozza.”

A hongkongi távolmaradás azért is bosszantó, mert ha nem 26 nappal a hongkongi verseny előtt jelzik a szervezők, hogy fennáll egy szabály, elvitték volna Overdose-t Németországba, hogy ott töltsön el pár hetet. A szervezők persze ahhoz vannak hozzászokva, hogy a világ legjobb lovaival a listán szereplő országokban foglalkoznak.

Sajnos vagy szerencsére, vannak kivételek…

A szervezők ezzel együtt Magyarország brilliáns lovának nevezik Overdose-t, és ezt írják: „Bízunk benne, hogy ez a varázslatos és hihetetlen ló jövőre top formában lesz, és ismét esélye lesz részt venni Group I-es sprintversenyünkben. Overdose-nak a Hong Kong Jockey Clubnál mindannyian további sikereket kívánunk, ő egy igazi nagy ló, egy szupersztár.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik