Sport

Djokovic meccslabdát hárítva nyert

Novak Djokovic fogcsikorgató küzdelemben izzadta ki 70. idei győzelmét az ideges, sokat rontó Berdych ellen az ATP-vb-n.

A cseh életképes taktikával készült a sérülésekkel és rossz formával egyaránt bajlódó világelső ellen.

Az első szettben szaladt is a szekér Berdych számára. Ráerőltette játékát a korábbi világbajnokra, ide-oda futtatta a rozsdásan mozgó szerbet. Agresszívan, sokat gyorsítva hamar el is lépett 4-0-ra.

Bár Djokovic még egyik adogatását visszavette, 4-2-nél nem tudta értékesíteni újabb fogadóelőnyét, így negyvennyolc perc alatt, 6-3-ra Berdyché lett a nyitó felvonás.

A második játszmára egy másik Djokovic jött ki. Hatékonyan irányította a labdameneteket, a közepes tempóval Berdych már nem tudott mit kezdeni. Emellett összekapta adogatását: 82 százalékban bejöttek az első szervák, feleannyi ki nem kényszerített hibát és kétszer annyi nyerőt ütött, mint az első szettben, bréklabdát sem engedélyezett ellenfelének. Negyvenhat perc alatt, 6-3-mal egyenlített.

A döntő játszmára, úgy tűnt, teljesen elfogyott az idén tíz tornát is nyerő belgrádi. Passzívan, röviden, túlélésre játszott. Berdychnél azonban előjött a pályafutását már oly sokszor nehezítő “vesztestudat”. Képtelen volt olyan felszabadultan játszani, mint az első szettben, Djokovic erőtlen, ötlettelen biztonsági megoldásait indokolatlanul ütötte a hálóba vagy világgá a kritikus pontoknál. Hiába került brékelőnybe 4-2-nél, megerősíteni nem tudta azt, és hiába volt mérkőzéslabdája 6-5-nél, a kiélezett helyzetben jött a hiba.

Így a verejtékes, és nem túl színvonalas összecsapás rövidítésben dőlt el, amely során már a világelső volt lelki fölényben és előnyben végig. Ebben valószínűleg komoly szerepet játszott Djokovic 7-1-es mérlege Berdych ellen.

A drámai végjáték:

Mindenesetre erre a teljesítményre egyik teniszező sem lehet túlságosan büszke, a közel két méter magas cseh legnagyobb fegyvere az adogatása, mégis csak 46 százalékban ütötte be első szerváit, emellé negyvenkét ki nem kényszerített hibát hozott össze a bő két és fél órás derbin. a szerb harminchármat, és második szervái rettentő gyengék voltak.

Ettől függetlenül Djokovic győzelemmel kezdett a londoni évadzáró eseményen, csakúgy mint Roger Federer és Rafael Nadal. A délutáni programban elvérző hazai favorit, Andy Murray pedig kilátásba helyezte visszalépését a versenytől ágyéksérülése miatt, mellyel már David Ferrer ellen is kezelték. Ha a brit valóban feladja a tornát, az elsőszámú tartalékos, az idén karrierévet futó Janko Tipsarevic lép pályára helyette. Döntés kedden.

Markovics Norbert

Eredmény – ATP-vb, London (2,227 millió font), 1. csoportkör
A-csoport:
Novak Djokovic (szerb, 1.) – Tomas Berdych (cseh, 7.) 3-6, 6-3, 7-6
David Ferrer (spanyol, 5.) – Andy Murray (brit, 3.) 6-4, 7-5
A csoport állása:
David Ferrer 1-0, Novak Djokovic 1-0, Tomas Berdych 0-1, Andy Murray 0-1
A mai program, Digi Sport (ÉLŐ):
15:15-től:
Jo-Wilfried Tsonga (francia, 6.) – Mardy Fish (amerikai, 8.)
21:15-től:
Rafael Nadal (spanyol, 2.) – Roger Federer (svájci, 4.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik