Sport

Kaszparov is köszöntötte a Polgár lányokat

A korábbi világbajnok is köszöntötte Polgár Zsuzsát, Polgár Zsófiát és Polgár Juditot az V. Aquaprofit-Polgár Sakknapon.

“Tesszalonikiben találkoztam először a Polgár-nővérekkel, 1988-ban ott volt az első olimpiájuk – mesélte Garri Kaszparov, aki az esemény sajtótájékoztatóján online jelentkezett be. – Judit ellen 1994-ben játszottam először, nem volt egyszerű menet. Vele egyébként az Európai Parlamentben azon dolgoztunk, hogy minél több ország képviselőjét meggyőzzük arról, mennyire fontos lenne a sakkélet fellendítése Európában.”

A sportág legendás alakja meghívott volt a sakknapra, de tanítványai versenyei miatt nem tudott Budapestre utazni, ugyanakkor jelezte, hogy 2012-ben személyesen szeretne jelen lenni.

Polgár Judit Kaszparov szavaira reagálva elmondta, hogy ha Európában sikerül mélyen elültetni a sakk iránti szeretetet, Magyarországon is sokkal gyorsabban felnőhetne egy az övékhez hasonló generáció.

A sajtótájékoztatón Nádasi Tamás, a főszponzor Aquaprofit Zrt. vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a sakkszeretet terjesztését Magyarországon. “A legfontosabb, hogy minél több sakkozó játsszon, és vigyék mindenfelé a sakk hírét Magyarországon” – mondta Nádasi.

A Magyar Telekom budapesti székházában zajló sakknapot a három Polgár lány sakkórával indította, méghozzá három különböző szinten, kezdő, haladó és profi játékosok számára. A tanulás után látványos program következett: élősakk, melyben a bábuk Makány Márta ruhakölteményeiben lépegettek. A sötét királynő Polgár Judit, a sötét király pedig Nádasi Tamás volt.

Később tizennyolc polgármesternek, illetve több híres sportolónak és más hírességnek volt lehetősége asztalhoz ülni a sakkmesterek ellen. Polgár Judit csapott össze a VIP csapatával, melynek Farkasházy Tivadar, Kótai Mihály és Vujity Trvtko voltak a tagjai. A nagymester bekötött szemmel játszott ellenük.

A polgármesterek számára, akik egytől-egyig mattot kaptak, a tét egy gumiborítású, teljes mértékben felszerelt játszótér volt. A szerencsés település a Fejér megyei Bodajk lett, polgármesterük, a legügyesebbnek bizonyuló Almádi István vihette haza a fődíjat.

A Polgár nővérek szimultánnal is várták a sportágat szerető közönséget. Mindhárman 33 mérkőzést játszottak, és többségüket megnyerték. Zsuzsa két vereség mellett négy döntetlent is begyűjtött, Zsófia négyszer kapott ki és kétszer remizett, Judit pedig három partit hozott döntetlenre és csak a mesterjelölt Zilahi Gábortól szenvedett vereséget.

Az eseményen részt vett még többek között Koltai Róbert színész, Talmácsi Gábor motorversenyző, továbbá Boros Lajos rádiós-műsorvezető, Veiszer Alinda televíziós-műsorvezető és David Merlini bűvész is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik