Sport

Madár leszakította a bokszzsákot

Erdei Zsolt semmiképpen sem tervezi búcsúmeccsnek a szilveszter éjszakai, Tavoris Cloud elleni IBF-címmérkőzését. Bernard Hopkins érdeklődik Madár után.

Erdei Zsolt csütörtökön elegáns, szürke öltönyben jelent meg edzésre a KSI boksztermében. Nem sokkal korábban Tarlós István főpolgármestertől vehette át a Papp László Budapest Sportdíjat, majd másfél órát zsákolt, ugrókötelezett, teniszlabdázott, árnyékolt a patinás teremben.

„Nyakig el vagyok havazva, egyik kötelezettségemet teljesítem a másik után – persze egy kitüntetést, főleg azt, amely Papp Laci bácsiról kapta a nevét, mindig öröm átvenni -, édesanyám is betegeskedik, szóval, sok minden zavarja a felkészülésemet, nem könnyű minden idegszálammal a közelgő Cloud-meccsre összpontosítani. De nem akarok panaszkodni, főleg, hogy a fizikai mutatók tanúsága szerint életem legjobb formájában vagyok” – mondta Madár, aki pár perccel később a zsákolás közben akkorát ütött a sportszerbe, hogy kiszakadt a mennyezetből a vadonatúj Paffen márkájú bokszzsákot tartó szerkezet…

A 29 éves Tavoris Clouddal, az IBF félnehézsúlyú világbajnokával december 31-én 21 órakor, az anaheimi Convention Centerben csap össze Erdei, s ha győz, a WBO félnehézsúlyú és a WBC cirkálósúlyú világbajnoki öve után egy harmadik világszervezet koronáját is megszerezheti.

Kétszázezer dolláros gázsi

„Ökölvívó pályafutásom alighanem legnagyobb kihívása ez a mostani. Nem félek a veretlen ellenféltől, hisz én is az vagyok, és az sem zavar, hogy az íratlan szabályok a trónján ülő bajnokot favorizálják, mint ahogy volt ez a minap is, a Pacquiao-Márquez mérkőzésen. Ennyi kijár a bajnoknak, voltam már én is haszonélvezője ennek a szokásjognak, hogy mást ne mondjak, az Hugo Hernán Garay elleni meccsemen, 2005 februárjában, a hamburgi Color Line Arenában. Már csak azért is emlékezetes marad számomra ez az összecsapás, mert utána utaztunk Arabellával – aki akkor még nem volt a feleségem – Bali szigetére, és két héten át, beszakadt dobhártyával is búvárkodtam a tengerben” – idézte fel Madár a csaknem hétéves emlékeket.

Ha bokszkarrierje legnagyobb kihívásával is áll szemben Erdei, a Cloud-meccs távolról sem tartozik pályafutása legjobban fizető összecsapásai közé.

„Körülbelül feleakkora lesz a gázsim, mint az Universum-korszak számomra legjobban fizető meccsén, a 2008. április 26-án, Drezdában rendezett, DeAndrey Abron elleni mérkőzésen. Sajnos, ezek még bevezető összecsapások az amerikai piacon, de ha szilveszter éjszakáján győzök, akkor utána már jóval nagyobb lehet a pénzdíjam” – magyarázza Madár.

S hogy konkrétan mennyi az annyi? Értesüléseink szerint mintegy kétszázezer dollár, azaz ötvenmillió forint. Vagyis ennyiért bokszol Erdei Dél-Kaliforniában.


Óvatos szponzorok

Sajnos, a gazdasági környezet nem kedvez a profi sportoknak. Pálfai Károly, Erdei magyarországi menedzsere arról beszélt, hogy úgyszólván lehetetlen szponzorokat szerezni az amúgy talán legnépszerűbb magyar sportembernek. Az egyetlen komoly támogató a Hazai Hús Zrt., ez az egy éve alakult húsipari cég, a húsosokon kívül a Ramada szállodalánc, a dunakeszi Aquaworld és az I love sushi nevű, japán halétkeket házhoz szállító vállalkozás. A multik kapásból elhajtják az érdeklődőt, a válság a jelek szerint szinte nullára redukálta a hazai sportszponzorációt. Egyelőre a szilveszter éjszakai összecsapás magyarországi tévéközvetítése is kétséges, Pálfaiék már előrehaladott tárgyalásokban állnak, elmondásuk szerint – és Madár is ezt szeretné – az egész ország területén, sőt, lehetőleg azon kívül is fogható televízió lenne a kívánatos. (Mivel a kereskedelmi tévék ezúttal nem jönnek számításba, ez csak az m1, esetleg a Duna TV lehet – a szerk.)

A több téren is mutatkozó bizonytalanság azonban cseppet sem zavarja Madárt a felkészülésben.

„Azt mondják, életem legjobb meccse 2004. január 17-én Karlsruhéban volt, amikor Julio César González legyőzésével megszereztem a WBO félnehézsúlyú koronáját, s rögtön utána említik a két és fél évvel későbbi, oberhauseni csatát Thomas Ulrich-hal. Nos, most lényegesen jobb bokszoló vagyok, mint nyolc éve voltam Gonzáles ellen, ez is ad okot a bizakodásra, amikor Cloudra gondolok” – említi Erdei.

A szilveszteri csata a Showtime tévétársaság kérésére jön létre, ők keresték meg Lou Di Bella promótert, mint ahogy a legutóbbi, Byron Mitchell elleni összecsapás tető alá hozásában is egy tévécsatorna, az HBO volt a kezdeményező.

Madárnak egyébként három meccsre szól a szerződése Di Bellával, azaz most lejár a megállapodás, csakhogy létezik egy opció további két mérkőzésre, s ha most Zsolt legyőzi Cloudot, akkor nem kétséges, hogy jön a folytatás. Pálfai szerint Bernard Hopkins már jelezte, hogy érdekelné egy Erdei elleni meccs, szóval, nem fenyeget a veszély, hogy elhalkulna a Madár-dal…

Közönségtalálkozó a West Endben

„Ha netán kikapnék Cloudtól – amire nem is gondolok -, akkor sem biztos, hogy visszavonulok – taglalta Madár. – Ha jó meccset bokszolok, amire felfigyel Amerika, de esetleg szűken alulmaradnék, az ázsiómat az is megnövelné. Szóval, nem hinném, hogy a szilveszteri éjszakai harc lenne a végső.”

Erdei vasárnap beül ezüstszínű Mercedesébe – előtte szombaton, 14 órakor tart még egy közönségtalálkozót a West End City Centerben, a Leroy étterem előtt -, és irány Hamburg, ahol négy hétig készül régi, jól bevált edzőjével, Fritz Sdunekkel. A tervek szerint december 17-én repüli át menedzsmentjével együtt az óceánt, s az utolsó két hetet már Los Angelesben tölti az utolsó simításokkal.

Hogy aztán – reményeink szerint – a 2012-es esztendőre már újból világbajnokként ébredjen. Úgyis sok volt már az a két hosszú esztendő világbajnoki öv nélkül…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik