Sport

December közepéig törölték az NBA meccseit

Iván Imre Krisztián

2011. 11. 16. 10:19

Az elhúzódó bérvita miatt a játékosokat képviselő szakszervezet (NBPA) bírósághoz fordult.

December 15-ig minden mérkőzést töröltek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban a bérvita miatt. Az idény eredetileg november 1-jén indult volna, ám a kosarasok kizárását (lockout) júliusban elrendelő David Stern NBA-főigazgató szerint december közepétől még mindig van esély egy 82-ről 72 meccsesre rövidített alapszakaszra, ha a kosarasok aláírják a megállapodást.

Az NBPA azonban – miután a liga múlt héten közölte, hogy nem tesz több engedményt – bíróság elé vitte az ügyet, trösztellenes pert indítva a klubtulajdonosok ellen Minnesota és Kalifornia államban, hangsúlyozva: a lockout illegális és árrögzítésre irányuló szervezett bojkott, amely gátolja a szabad kereskedelmet, és a liga utolsó ajánlata megfosztaná a játékosokat a szabadpiaci feltételektől. Az alkudozás központi vitatémája az évi 4,3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket, a klubtulajdonosok azonban – a múlt szezonbéli, együttesen állítólag 300 millió dollárra rúgó veszteségeikre hivatkozva – ragaszkodnak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartják a klubonként 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Érdekes módon ugyanakkor az amerikaiak felettébb közönyösek a lockout iránt: nemrég arra a kérdésre, hogy hiányoznak-e az NBA-mérkőzések, az 1179 válaszadó 76 százaléka felelt nemmel. Tizenkét százaléknyian viszont már szeretnék, ha zajlana a bajnokság, további 12 százalék pedig nem foglalt állást.

Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.