Sport

Bűncselekmény lehet a dopping terjesztése

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását.

A Magyar Antidopping Csoport konferenciát tartott szerdán, melyen Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

A doppingszerek terjesztőire akár öt év börtön várhat a megfelelő jogi szabályozással. A Btk. tervezett módosítása alapján egy-egy bűnszövetkezet dílereit kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik – jelezte Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

A sportvezető hozátette, a fenti szabály a sportolókra nem vonatkozik, kivéve ha maguk is terjesztik a tiltott szereket, a versenyzők továbbra sem a polgári bíróságok, hanem a doppingeljárást lefolytató testület előtt felelnek.

Arról is beszélt, hogy a szabályokat kijátszókra, a visszavonulásukat doppingolásra felhasználókra, majd vigyorogva visszatérőkre is lesújtanak. Akik trükköznek, nem tartják be az előírásokat, azokat kizárhatják az olimpiáról – hangsúlyozta.

A MOB a jövőben sem támogatja étrend-kiegészítőkkel a sportolókat, nem is fogalmaznak meg ajánlásokat, de felhívják a versenyzők figyelmét a táplálék-kiegészítők alapos bevizsgálására – mondta kérdésre válaszolva Molnár Zoltán.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik