Sport

A Szeged első vízilabda MK-sikere, a vesztes lázad

Meglepetésre a Szeged lett a Magyar Kupa győztese: a Tisza-partiak a döntőben a címvédő, a bíráskodással elégedetlen Honvédot verték 9-8-ra.

Az izgalmas mérkőzésen a vidéki együttes 12 másodperccel a vége előtt szerezte meg a győztes gólt, és először hódította el a serleget. A 3-6-os hátrányból felálló Szeged 2001 óta az első döntőjét vívta, a Honvéd már a nyolcadik kupaaranyára hajtott.

Kiegyensúlyozott, de gólszegény első negyed után megindult a gólgyártás. Mátyás néhány pillanattal a félidő előtt belőtt góljával a címvédő Honvéd 4-3-as vezetéssel vonulhatott szünetre.

A második játékrészben először újra Mátyás volt eredményes, a fővárosiak elkapták a fonalat, és 6-3-ra elhúztak.

A Szeged edzője, Vincze Balázs ekkor időt kért, és ez segített a Tisza-partiakon. Az utolsó negyedre egy gólra feljött a vidéki csapat.

A zárónegyedben oda-vissza potyogtak a gólok, de az utolsó, mindent eldöntő találatot a szegediek légiósa, Joseph Kayes szerezte, ezzel 9-8-ra a Szeged története első Magyar Kupa-győzelmét aratta.

A vesztesek csalást kiáltanak

Vad Lajos, a vesztes Honvéd edzője nehezen emésztette meg a vereséget, s természetesen kitért a vitatott utolsó kiállításra is.

„Az első mondatom a gratulációé, jókívánságomat fejezem ki a Szegednek és kollégámnak, Vincze Balázsnak. Az utolsó kiállításhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy Juhász György játékvezető, akit ki akarnak küldeni a londoni olimpiára, nyugodtan utazzon ki. De csak az IBUSZ-szal…”

A lefújás után Gergely István, a Honvéd csapatkapitánya és Szívós Márton is magával kikelve tiltakozott a zsűriasztalnál, mindketten földhöz vágták sapkájukat, csak nehezen tudtak megnyugodni, ha egyáltalán sikerült nekik.

Gergely még negyedórával később is feldúltan magyarázta: „Napi hat órát edzek azért, hogy megnyerjük a kupát, erre egy olyasvalaki, aki nem is vízilabdázott, megfoszt bennünket a megérdemelt győzelemtől…”

A megkérdezett szakemberek, egykori neves játékosok egyöntetűen állították, jogtalan volt a kiállítás 33 másodperccel a lefújás előtt. Horkai György olimpiai bajnok, egykori szövetségi kapitány, a jelenlegi utánpótlás-szakvezető is kijelentette. „Nem volt kiállítás…”

Mindenesetre az eredmény így vonul be az annalesekbe: Groupama Honvéd-Szeged Beton VE 8:9.

A győztelem magyarázata Vincze Balázstól

Vincze Balázs, a Szeged edzője pályafutása – mármint edzői pályafutása – eddigi csúcspontjaként éli meg ezt a sikert. Pedig nem úgy tűnt a harmadik negyed elején, hogy ebből győzelem lesz…

– Mit mondott a játékosainak, amikor 3-6-os állásnál időt kért?

– Átálltunk egy másik védekezésre, valamint azt mondtam a fiúknak, hogy még semmi sincs elveszve. Nem is volt, mert felzárkóztunk, a védekezésváltás meghozta az eredményét. Az pedig, hogy 3-6-ról fordítottunk, még értékesebbé teszi a győzelmünket.

– Játékosként vagy edzőként édesebb a siker?

– Mindig a legutolsó a legédesebb.

– Gondolom, ez edzői pályafutásának az eddigi csúcsa.

– Mindenképpen. Illetve az, ahogy eljutottunk idáig, a Bajnokok Ligája, meneteléssel, a Partizan Beograd legyőzésével együtt.

– Ennek a mai győzelemnek mi volt a kulcsa?

– Az, hogy nem zuhantunk össze, és ezzel a nagy hittel 3-6-ról fel tudtunk állni. Szerencsére gyorsan jöttek a gólok, és amikor megint elment két góllal a Honvéd, akkor sem pánikoltunk, hanem mentünk tovább. Az utolsó gól, amit belőttünk, az maga volt a csoda.

– Az utolsó, a győzelem kérdését eldöntő kiállítást nehezményezték a honvédosok. Mi az ön véleménye?

– Most már teljesen mindegy. Megítélték, mi kihasználtuk – ez a lényeg.

Egy új-zélandi bennszülött, Joseph Kayes lőtte a győztes szegedi gólt

Joseph Kayes az új-zélandi pólósport történetének legnagyobb sikerét aratta a Szeged Magyar Kupa-győzelmével. A maori óriás lőtte a kilencedik, győztes gólt.

Tizenkét másodperccel a befejezés előtt, egy vitatható emberelőny végsőkig történő kijátszása után bombázott a hálóba a center helyéről a harmadik szegedi idényét taposó, 20 éves pólós. Kayesszel percekkel a lefújás után, az ünneplés örömmámorában beszélgettünk.

– Egy új-zélandi srácnak ez olyan lehet, mint egy álom.

– Olyan is, még most sem hiszem el, hogy igaz.

– Mi futott át az agyán, amikor megkapta a labdát a győztes támadásuk végén?

– Hogy mi? Az, hogy a ku..a életbe, ezt nem szabad kihagynom. Minden erőmet beleadtam a lövésbe, aztán a többire már nem is emlékszem.

– Mióta vízilabdázik?

– Kilencéves korom óta, azaz tizenegy éve.

– És mióta játszik Szegeden?

– Ez a harmadik idényem. A nyáron megoperálták a lábamat, de szerencsére gyorsan felépültem, és most már nem is érzem a sérülésemet.

– Ahogy elnézem, szépen és gyorsan beilleszkedett.

– Be bizony! Úgy érzem magam itt Szegeden, mintha otthon lennék, sőt, ha a pólót nézzük, akkor még jobban is.

– Ez most biztosan vezető hír lesz Új-Zélandon, mármint, hogy az ön góljával nyerte meg a Kupát a Szeged…

– Ne vicceljen, azt sem tudják, hogy létezem. A vízilabda sehol sincs a rögbihez képest. Az, hogy egyet pislogott valamelyik rögbisztár, nagyobb hír az én Magyar Kupa-nyerő gólomnál.

– Azt azért ne mondja, hogy senki sem tud önről odahaza!

– Na jó, pólós körökben tényleg szenzáció lesz a gólom, de a pólós körök nem sokat számítanak új-Zélandon.

– Mondja csak, ez a maorinak látszó tetoválás a jobb karján tényleg maori motívumokat tartalmaz?

– Az nemcsak maorinak látszik, hanem az is. Nekem is maori vér csörgedezik az ereimben.

– Meddig marad még Szegeden?

– Remélem, sokáig. Ebben a szezonban ki akarok tenni magamért, aztán majd meglátjuk, hogyan tovább.

Eredmény – Férfi vízilabda Magyar Kupa, döntő
Groupama-Honvéd – Szeged Beton VE 8-9 (1-1, 3-2, 3-3, 1-3)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik