Sport

A Szeged első vízilabda MK-sikere, a vesztes lázad

ch.-gall-andras

2011. 11. 13. 13:13

Meglepetésre a Szeged lett a Magyar Kupa győztese: a Tisza-partiak a döntőben a címvédő, a bíráskodással elégedetlen Honvédot verték 9-8-ra.

Az izgalmas mérkőzésen a vidéki együttes 12 másodperccel a vége előtt szerezte meg a győztes gólt, és először hódította el a serleget. A 3-6-os hátrányból felálló Szeged 2001 óta az első döntőjét vívta, a Honvéd már a nyolcadik kupaaranyára hajtott.

Kiegyensúlyozott, de gólszegény első negyed után megindult a gólgyártás. Mátyás néhány pillanattal a félidő előtt belőtt góljával a címvédő Honvéd 4-3-as vezetéssel vonulhatott szünetre.

A második játékrészben először újra Mátyás volt eredményes, a fővárosiak elkapták a fonalat, és 6-3-ra elhúztak.

A Szeged edzője, Vincze Balázs ekkor időt kért, és ez segített a Tisza-partiakon. Az utolsó negyedre egy gólra feljött a vidéki csapat.

A zárónegyedben oda-vissza potyogtak a gólok, de az utolsó, mindent eldöntő találatot a szegediek légiósa, Joseph Kayes szerezte, ezzel 9-8-ra a Szeged története első Magyar Kupa-győzelmét aratta.

A vesztesek csalást kiáltanak

Vad Lajos, a vesztes Honvéd edzője nehezen emésztette meg a vereséget, s természetesen kitért a vitatott utolsó kiállításra is.

„Az első mondatom a gratulációé, jókívánságomat fejezem ki a Szegednek és kollégámnak, Vincze Balázsnak. Az utolsó kiállításhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy Juhász György játékvezető, akit ki akarnak küldeni a londoni olimpiára, nyugodtan utazzon ki. De csak az IBUSZ-szal…”

A lefújás után Gergely István, a Honvéd csapatkapitánya és Szívós Márton is magával kikelve tiltakozott a zsűriasztalnál, mindketten földhöz vágták sapkájukat, csak nehezen tudtak megnyugodni, ha egyáltalán sikerült nekik.

Gergely még negyedórával később is feldúltan magyarázta: „Napi hat órát edzek azért, hogy megnyerjük a kupát, erre egy olyasvalaki, aki nem is vízilabdázott, megfoszt bennünket a megérdemelt győzelemtől…”

A megkérdezett szakemberek, egykori neves játékosok egyöntetűen állították, jogtalan volt a kiállítás 33 másodperccel a lefújás előtt. Horkai György olimpiai bajnok, egykori szövetségi kapitány, a jelenlegi utánpótlás-szakvezető is kijelentette. „Nem volt kiállítás…”

Mindenesetre az eredmény így vonul be az annalesekbe: Groupama Honvéd-Szeged Beton VE 8:9.

vincze (vincze balázs, )

A győztelem magyarázata Vincze Balázstól

Vincze Balázs, a Szeged edzője pályafutása – mármint edzői pályafutása – eddigi csúcspontjaként éli meg ezt a sikert. Pedig nem úgy tűnt a harmadik negyed elején, hogy ebből győzelem lesz…

– Mit mondott a játékosainak, amikor 3-6-os állásnál időt kért?

– Átálltunk egy másik védekezésre, valamint azt mondtam a fiúknak, hogy még semmi sincs elveszve. Nem is volt, mert felzárkóztunk, a védekezésváltás meghozta az eredményét. Az pedig, hogy 3-6-ról fordítottunk, még értékesebbé teszi a győzelmünket.

– Játékosként vagy edzőként édesebb a siker?

– Mindig a legutolsó a legédesebb.

– Gondolom, ez edzői pályafutásának az eddigi csúcsa.

– Mindenképpen. Illetve az, ahogy eljutottunk idáig, a Bajnokok Ligája, meneteléssel, a Partizan Beograd legyőzésével együtt.

– Ennek a mai győzelemnek mi volt a kulcsa?

– Az, hogy nem zuhantunk össze, és ezzel a nagy hittel 3-6-ról fel tudtunk állni. Szerencsére gyorsan jöttek a gólok, és amikor megint elment két góllal a Honvéd, akkor sem pánikoltunk, hanem mentünk tovább. Az utolsó gól, amit belőttünk, az maga volt a csoda.

– Az utolsó, a győzelem kérdését eldöntő kiállítást nehezményezték a honvédosok. Mi az ön véleménye?

– Most már teljesen mindegy. Megítélték, mi kihasználtuk – ez a lényeg.

maori (maori, )

Egy új-zélandi bennszülött, Joseph Kayes lőtte a győztes szegedi gólt

Joseph Kayes az új-zélandi pólósport történetének legnagyobb sikerét aratta a Szeged Magyar Kupa-győzelmével. A maori óriás lőtte a kilencedik, győztes gólt.

Tizenkét másodperccel a befejezés előtt, egy vitatható emberelőny végsőkig történő kijátszása után bombázott a hálóba a center helyéről a harmadik szegedi idényét taposó, 20 éves pólós. Kayesszel percekkel a lefújás után, az ünneplés örömmámorában beszélgettünk.

– Egy új-zélandi srácnak ez olyan lehet, mint egy álom.

– Olyan is, még most sem hiszem el, hogy igaz.

– Mi futott át az agyán, amikor megkapta a labdát a győztes támadásuk végén?

– Hogy mi? Az, hogy a ku..a életbe, ezt nem szabad kihagynom. Minden erőmet beleadtam a lövésbe, aztán a többire már nem is emlékszem.

– Mióta vízilabdázik?

– Kilencéves korom óta, azaz tizenegy éve.

– És mióta játszik Szegeden?

– Ez a harmadik idényem. A nyáron megoperálták a lábamat, de szerencsére gyorsan felépültem, és most már nem is érzem a sérülésemet.

– Ahogy elnézem, szépen és gyorsan beilleszkedett.

– Be bizony! Úgy érzem magam itt Szegeden, mintha otthon lennék, sőt, ha a pólót nézzük, akkor még jobban is.

– Ez most biztosan vezető hír lesz Új-Zélandon, mármint, hogy az ön góljával nyerte meg a Kupát a Szeged…

– Ne vicceljen, azt sem tudják, hogy létezem. A vízilabda sehol sincs a rögbihez képest. Az, hogy egyet pislogott valamelyik rögbisztár, nagyobb hír az én Magyar Kupa-nyerő gólomnál.

– Azt azért ne mondja, hogy senki sem tud önről odahaza!

– Na jó, pólós körökben tényleg szenzáció lesz a gólom, de a pólós körök nem sokat számítanak új-Zélandon.

– Mondja csak, ez a maorinak látszó tetoválás a jobb karján tényleg maori motívumokat tartalmaz?

– Az nemcsak maorinak látszik, hanem az is. Nekem is maori vér csörgedezik az ereimben.

– Meddig marad még Szegeden?

– Remélem, sokáig. Ebben a szezonban ki akarok tenni magamért, aztán majd meglátjuk, hogyan tovább.

Eredmény – Férfi vízilabda Magyar Kupa, döntő
Groupama-Honvéd – Szeged Beton VE 8-9 (1-1, 3-2, 3-3, 1-3)
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.